ویدئو پروژکتور

مشخصات ویدئو پروژکتور چیست؟

What-are-the-specifications-of-a-video-projector

مشخصات ویدئو پروژکتور چیست؟

ویدئو پروژکتورها ابزارهای بسیار کاربردی، و در برخی مواقع بسیار ضروری هستند، که به کاربران و مخاطبان خود تصاویر بزرگتری از منبعی که به آن متصل‌اند می‌دهند. به ویدئو پروژکتورها، دیتا پروژکتور یا ویدئو پروجکشن هم می‌گویند که مفهوم همگی آن‌ها یکی است. در این مقاله سعی داریم مشخصات ویدئو پروژکتور را مورد بررسی قرار دهیم، تا هنگامی که قصد خرید یک ویدئو پروژکتور را داشته باشید، بتوانید به کمک مطالب این مقاله بهترین پروژکتور را برای خود انتخاب کنید. ویژگی‌ها و مشخصات ویدئو پروژکتور موارد زیادی را میتوانند به شما بیان کنند؛ برای مثال با دانستن مشخصات یک دیتا پروژکتور می‌توانید به کیفیت تصویر نشان داده شده توسط آن پی ببرید. اما بهتر است قبل از اینکه به سراغ مشخصات ویدئو پروژکتور برویم، ابتدا با تعریف آن و کاربردی که دارد به طور کامل آشنا شویم.

ویدئو پروژکتور چیست و چه کاربردی دارد؟

همانطور که گفته شد، دیتا پروژکتورها دستگاه‌هایی هستند که تصاویر یک منبع با صفحه نمایش کوچکتر را روی یک سطح دیگر و به اندازه‌ای بزرگ‌تر نمایش می‌دهند. در واقع یک ویدئو پروژکتور مدرن به عنوان یک صفحه نمایش، شبیه مانیتور یک تلویزیون عمل می‌کند، اما به جای اینکه مستقیماً تصاویر را به شما نشان دهد، آن را به صفحه خالی(مانند پرده نمایش یا دیوار) هدایت می‌کند. بنابراین از یک ویدئو پروژکتور یا دیتا پروژکتور، زمانی استفاده می‌شود که بخواهید یک تصویر یا فیلم را نمایش دهید. به خصوص اگر قصد داشته باشید که آن تصویر یا فیلم در سایز بزرگ و برای تعداد مخاطبان زیادی نمایش داده شود.

What-is-a-video-projector-and-what-is-its-use

راهنمای انتخاب ویدئو پروژکتور

طبق مطالب بیان شده در بالا، ویدئو پروژکتورها تصاویر کوچک را تبدیل به تصاویر بزرگی روی پرده نمایش می‌کنند. حال بدیهی است که این تصاویر بزرگ درجاهای مختلفی و برای استفاده‌های متنوعی کاربرد دارند؛ مانند مدارس یا دانشگاه‌ها برای تدریس و یا مساجد و حسینیه‌ها برای نمایش مراسم و یا در شرکت‌ها و سمینارها برای ارائه مطالب یا محصولات به مخاطبان و …. در نتیجه از آن جایی که پروژکتورها انواع مختلفی دارند و هر نوع آن‌ها برای مصارف متفاوتی به کار می‌روند، برای انتخاب یک ویدئو پروژکتور مناسب، ابتدا باید هدف خود برای خرید پروژکتور را مشخص کنید. در حقیقت باید ببینید که چه نیازی به ویدئو پروژکتور دارید و چه استفاده‌ای قرار است از آن بکنید. زیرا مشخصاتی که بهتر است، بیشتر به آن توجه شود در پروژکتورهای مختلف، متفاوت بوده و هر ویدئو پروژکتور بنا به استفاده‌ای که از آن می‌شود، طراحی شده است. در نتیجه قبل از مطالعه مشخصات ویدئو پروژکتور، بهتر است تعدادی سوال را پاسخ دهید:

  • برای چه کاری قصد خرید ویدئو پروژکتور دارید؟
  • قرار است در محیط باز از پروژکتور استفاده کنید یا بسته؟
  • در اکثر مواقع متن و نمودار نمایش می‌دهید یا عکس و فیلم؟
  • به چه محدوده سایز تصویری نیاز دارید؟ تصاویر در یک محیط بزرگ نمایش داده می‌شوند یا کوچک؟
  • از چه دستگاهی قصد دارید تصاویر را با دیتا پروژکتور نمایش دهید و چه خروجی‌هایی دارد؟
  • هزینه‌ای که می‌خواهید برای خرید ویدئو پروژکتور بکنید چقدر است؟

type-of--video-projector

انواع ویدئو پروژکتورها و کاربردهای آن‌ها

با توجه به موارد ذکر شده، ویدئو پروژکتورها را در دسته‌های مختلفی تقسیم بندی کرده‌اند و پس از پاسخ به سوالات فوق بهتر است به سراغ یکی از دسته‌های زیر بروید:

1.پروژکتورهای سینمای خانگی: از این پروژکتورها می‌توان در منزل و به عنوان گزینه‌ای برای جایگزینی تلویزیون و سرگرمی و تماشای هیجان انگیزتر فیلم‌های سینمایی استفاده کرد. ویدئو پروژکتورهای سینمای خانگی معمولا کیفیت و رزولوشن بالایی دارند و با استفاده از آن‌ها می‌توانید فیلم‌ها را در یک صفحه عریض و با جزئیات کامل مشاهده کنید. همچنین معمولاً همه آنها با پخش کننده‌های ویدیویی مانند دستگاه پخش Blu-ray Disc یا DVD سازگارند. دیتا پروژکتورهای خانگی مدرن به جای پروژکتورهای قدیمی که از پورت‌های آنالوگ استفاده می‌کردند، برای انتقال تصاویر با کیفیت بالا، از اتصالات دیجیتالی مانند HDMI استفاده می‌کنند.

home-cinema-projectors

2.پروژکتورهای تجاری: این پروژکتورها معمولاً در اتاق های چندرسانه‌ای، آمفی تئاتر یا سالن کنفرانس و همایش دیده می‌شوند. پروژکتورهای تجاری، ویدئو پروژکتورهایی هستند که بیشتر برای نمایش فیلم یا اسلاید استفاده می‌شوند و از آن‌ها در ادارات و مراکز تجاری برای ارائه مطالب در اتاق جلسات استفاده می‌شود. این دستگاه‌ها تقریباً شبیه پروژکتور سینمای خانگی هستند، اما در بعضی مواقع قادرند تصاویر واضحی را روی صفحه نمایش‌های بسیار بزرگتر به نمایش بگذارند تا مخاطبان بیشتری توانایی مشاهده تصاویر را داشته باشند. معمولاً همه پروژکتورهای اداری و تجاری را می‌توان به یک لپ تاپ یا برای ارائه اسلایدهای خود، تنها به یک فلش USB متصل کرد. بعضی از پروژکتورهای این دسته قابلیت استفاده به عنوان پروژکتور خانگی را نیز دارند اما به طور معمول ویدئو پروژکتورهای تجاری بیشتر برای نمایش متن‌ها و نمودارها مناسب می‌باشند.

Business-projectors
3.پروژکتورهای آموزشی: ویدئو دیتا پروژکتورهای آموزشی در برخی موارد مانند روشنایی، شباهت زیادی به پروژکتورهای اداری دارند، با این تفاوت که ممکن است رزولوشن پایین‌تری داشته و در عوض امکان تعامل و کار کلاسی بیشتری را فراهم آورند.

ویدئو پروژکتور آموزشی
4.پروژکتورهای جیبی(پیکو): با وجود اینکه مدت زیادی از عرضه اولین پروژکتور جیبی می‌گذرد، اما همچنان این ویدئو پروژکتورها تکنولوژی جدیدی در صنعت پروژکتور به شمار می‌روند و هر ساله ویدئو پروژکتورهای جیبی جدیدتری با آپشن‌های مدرن‌تری وارد بازار می‌شوند. نکته جذاب و مهم این دستگاه‌های کوچک، قابل حمل بودن آن‌هاست. بنابراین هر فردی و برای هر مقصودی، میتواند از این دیتا پروژکتورها استفاده کند. نحوه اتصال به این ویدئو پروژکتورها نیز از طریق پورت HDMI, MHL, USB, SD Card  و یا به صورت وایرلس و با استفاده از وای‌فای می باشد.

ویدئو پروژکتور پرتابل
5.پروژکتورهای شورت ترو و الترا شورت ترو: ویدئو پروژکتورهای فاصله نزدیک(short throw) یا فوق فاصله نزدیک(ultra short throw)، پروژکتورهایی هستند که نسبت پرتاپ کوتاهی دارند و از فاصله بسیار نزدیک به پرده نمایش تصاویر بزرگی ایجاد می‌کنند و مانند هر پروژکتور دیگری هرچه از پرده نمایش دورتر شوند، ابعاد تصاویر تولیدیشان بیشتر می‌شود. این پروژکتورها برای هر کاربردی ممکن است مورد استفاده قرار بگیرند. اما بیشتر پروژکتورهای این دسته برای مصارف آموزشی و یا سینمای خانگی استفاده می‌شوند. در هر صورت این پروژکتورها برای اتاق‌های نچندان بزرگ بسیار ایده‌آل بوده و بهترین انتخاب به شمار می‌رود.

short-throw-projectors

مشخصات و ویژگی‌های ویدئو پروژکتور

بعد از اینکه همه موارد بالا را مورد توجه قرار دادید، برای خرید ویدئو پروژکتور بهتر است که به مشخصات آن دقت کنید تا در بین همه پروژکتورهایی که در یک دسته قرار دارند، بهترین را انتخاب کنید. اطلاع از تعریف و چیستی مشخصات ویدئو پروژکتورها کمک شایان توجهی به انتخاب یک گزینه ایده‌آل خواهد کرد. در ادامه به معرفی هر یک از ویژگی‌های ویدئو پروژکتورها پرداخته شده است که با مطالعه دقیق آن‌ها میتوانید انتخاب راحت‌تری داشته باشید.

تکنولوژی تصویر یا نوع نمایشگر ویدئو پروژکتور

یکی از مهمترین مشخصات ویدئو پروژکتور، تکنولوژی تصویر یا نوع نمایشگر آن است. متخصصان و کارشناسان تا به امروز تکنولوژی‌ها و فناوری‌های زیادی را برای نمایش یک تصویر با کیفیت و روشن توسط ویدئو پروژکتورها ارائه کرده‌اند، اما حتی با وجود پیشرفت چشمگیر این تکنولوژی ها نمی‌توان یکی از این آن ها را به عنوان بهترین گزینه انتخاب کرد و انتخاب شما به سایر مشخصات ویدئو پروژکتور و کاربرد آن نیز خواهد داشت. بنابراین هر کدام از فناوری‌هایی که در ادامه بیان می‌شوند نقاط قوت و منفی خود را داشته و برای استفاده‌های مختلفی مناسب هستند. مهمترین تکنولوژی‌هایی که ویدئو پروژکتورها با آن‌ها ساخته می‌شوند، عبارت‌اند از: تکنولوژی‌های LCoS ,DLP, LED, Laser, SXRD و LCD یا 3LCD که در ادامه به معرفی پرکاربردترین آن‌ها پرداخته شده است:

1.تکنولوژی LCD و 3LCD: ویدئو پروژکتورهای (Liquid Crystal Display) LCD تا به امروز یکی از محبوب‌ترین پروژکتورها هستند، زیرا هزینه تمام شده برای ساخت پروژکتورهایی با این تکنولوژی بسیار ارزان قیمت بوده و کیفیت تصویر نیز فوق العاده می‌باشد. پروژکتورهایی که با فناوری LCD طراحی شده‌اند، دارای تولید رنگ بسیار عالی هستند و بیشتر از آنها برای سینمای خانگی ایده ال بوده و یا در سمینارها، جلسات و سخنرانی‌ها استفاده می‌شود. در این پروژکتورها از یک لامپ استاندارد به عنوان منبع نور استفاده می شود که طول عمر آن نسب به پروژکتورهای DLP و LED کمتر است. اگرچه شایع است که در تکنولوژی تصویر 3LCD به جای یک پنل از سه پنل LCD استفاده می‌شود، اما در حقیقت در ویدئو پروژکتورهای LCD همیشه از 3 پنل LCD استفاده می شود. در واقع بین تکنولوژی LCD و 3LCD تفاوتی نیست و ظاهرا واژه 3LCD  برای تمایز تکنولوژی تصویر ویدئو پروژکتورها از تکنولوژی صفحه نمایش دستگاه‌های دیگر به کار می‌رود. تکنولوژی تصویر 3LCD یکی از آن مشخصات ویدئو پروژکتور است که تایین می‌کند بهتر است از پروژکتور چه استفاده‌ای شود. در واقع در این تکنولوژی تصاویر با نور به مراتب بیشتر و رنگ‌های بسیار غنی‌تر و با غلظت بالاتری از سایر تکنولوژی‌ها مانند DLP نمایش داده می‌شوند. اگرچه ویدئو پروژکتورهای 3LCD برای مصارف خانگی، بازی و فیلم مناسب‌تر هستند اما برخی از کمپانی‌ها با ایجاد تغییراتی در سایر مشخصات ویدئو پروژکتور؛ مانند رزولوشن، روشنایی و غیره امکان استفاده از آن‌ها برای مصارف اداری، تجاری و آموزشی را هم فراهم می‌کنند.

3lcd-technolugy-projectors

2.تکنولوژی DLPویدئو پروژکتورهایی که با تکنولوژی پردازش نور دیجیتال یا DLP(Digital Light Processing) طراحی شده‌اند، برای نمایش تصاویر پرتوهای نور را از طریق یک چرخ رنگی، آینه‌های بازتابی و یک لنز عبور می‌دهند. از ویژگی‌های بارز این تکنولوژی میتوان به کمتر بودن پدیده Screen Door اشاره کرد. همچنین اگر در مشخصات یک ویدئو پروژکتور، تکنولوژی DLP ثبت شده باشد، شما میتوانید مطمئن باشید که تصاویر توسط آن پروژکتور، صاف‌تر و با رنگ سفیدی با عمق بیشتر نمایش داده خواهند شد. علاوه بر آن ویدئو پروژکتورهای DLP به دلیل استفاده از قطعات کمتر دارای طول عمر بیشتری نسبت به پروژکتورهای 3LCD می‌باشند. همچنین گفتنی است که این تکنولوژی بیشتر در پروژکتورهایی که برای مصارف تجاری و آموزشی استفاده می‌شوند، به کار می‌رود.

dlp-and-3lcd-technolugy-projectors

3.تکنولوژی SXRDاین تکنولوژی انحصاراً متعلق به شرکت سونی بوده و پروژکتورهایی که با این تکنولوژی ساخته می‌شوند دارای رنگهای پرطراوت با کنتراست بسیار عالی و کیفیت فوق العاده می‌باشند. این تکنولوژی بیشتر جهت پخش تصاویر Ultra-HD 4K استفاده می‌شود و مهمترین مشکل آن قیمت بسیار بالایش است.

sxrd-technolugy-projectors

4.تکنولوژی LCoSتکنولوژی LCoS(Liquid Crystal Technology on Silicon) تلفیقی از فناوری‌های DLP و 3LCD بوده و بیشتر در مشخصات ویدئو پروژکتورهای مدرن و بسیار پیشرفته دیده می‌شودپروژکتورهای LCoS در حداقل رزولوشن SXGA به بالا طراحی شده‌اند و به طور میانگین رزولوشن بالاتری هم نسبت به پروژکتورهای LCD و DLP دارند. در این پروژکتورها کنتراست حتی از تلویزیون های پلاسما بیشتر بوده و همانند تکنولوژی 3LCD اثر رنگین کمانی نیز وجو نخواهد داشت.

LCOS-technolugy-projectors

منبع نور(لامپ)

یکی دیگر از مشخصات ویدئو پروژکتور منبع نور و طول عمر آن می‌باشد. در واقع یک پروژکتور برای اینکه بتواند تصویر یا ویدیویی را روی یک دیوار یا پرده نمایش نمایش دهد، به یک منبع نور نیاز دارد. به طور خاص، اکثر پروژکتورها از لامپهای متال هالید استاندارد استفاده می‌کنند، از جمله پروژکتورهایی که با سه تکنولوژی بزرگ LCD ، DLP و LCoS طراحی شده‌اند. با این حال ذکر این نکته دور از لطف نیست که ویدئو پروژکتورهای 3LCD به دلیل استفاده از سه تراشه، دارای روشنایی حدود سه برابر نسبت به پروژکتورهای DLP هستند. پیشنهاد می‌شود به دلیل قیمت بالای لامپ‌های پروژکتور، از همان ابتدا یک ویدئو پروژکتور با منبع نور طولانی تهیه شود. البته در مشخصات ویدئو پروژکتورها علاوه بر طول عمر لامپ یا منبع نور یک ویژگی دیگری به نام طول عمر لامپ در حالت اقتصادی نیز وجود دارد که در این حالت، دستگاه با ارائه روشنایی کمتر، مدت زمان بیشتری قابل استفاده خواهد بود. در ادامه انواع و اقسام منابع نوری را شرح می‌دهیم:

1.لامپ استاندارد: یک لامپ استاندارد معمولاً شامل لامپ‌های متال هالید مانند لامپ‌های با شدت بالا (HID) و لامپ‌های با کارایی فوق العاده بالا (UHD) است. این منابع نوری با استفاده از یک لامپ شیشه‌ای فشار قوی که حاوی متال هالید و بخار جیوه است، کار می‌کنند. این لامپ‌ها به دلیل کارایی بالایشان مشهور هستند و قادر به تولید 75-100 لومن نور سفید در هر وات می‌باشند. ​​طول عمر این نوع لامپ‌ها حدود 3000 ساعت به طور متوسط است. گفتنی است طول عمر لامپ پروژکتور تا زمانی اندازه‌گیری می‌شود که روشنایی آن نیمی از آنچه که می‌تواند استفاده شود، مورد استفاده قرار بگیرد.

standard-lamp-uhd-and-HID--projector

2.منبع نور لیزر: ویدئو پروژکتورهایی که دارای منبع نور laser هستند، طول عمری بیشتر از حدود 30.000 ساعت دارند. منبع نور لیزر علاوه بر طول عمر بالا به دلیل متمرکز کردن نور در یک نقطه و تابش آن به پرده نمایش روشنایی خوبی نیز ارائه می‌دهد. اگرچه قیمت ویدئو پروژکتورهای لیزری نسبت به سایر پروژکتورها، بالاتر بوده و پروژکتورهایی که با استفاده از این تکنولوژی تصاویر را پردازش می‌کنند معمولا دارای ابعاد بزرگی هستند، اما بازهم میتوان این فناوری را یکی از بهترین‌ها دانست. پروژکتورهای لیزری شامل انواع مختلفی مانندLaser Phosphor، RB Laser، RGB/6P/9P Laser می باشند و علاوه بر اینکه دارای طول عمر بالایی هستند، روشنایی بسیار خوبی نیز ارائه می‌دهند. بنابراین قیمت بالای این پروژکتورها بی‌دلیل نیست. اما با توجه به مزیت‌های دیگر آن، مانند: مصرف برق کم، تولید گرمای کم و درنتیجه سروصدا و نویز بسیار پایین خرید آن مقرون به صرفه به نظر می‌رسد.

laser-technolugy-lamp-projector
3.منبع نور LED: لامپ‌های LED از نظر ماندگاری طولانی مدت مشهور هستند. آنها از رنگهای RGB یا قرمز، سبز و آبی استفاده می‌کنند و از لحاظی مانند نمایشگرهای RGB هستند. منبع نور ال‌ای‌دی دارای فناوری ساده بوده و یک پروژکتور اجازه می‌دهد تا کوچکتر و سبک‌تر از پروژکتورهایی که لامپ استاندارد دارند، باشد. به همین دلیل، منبع نور LED بیشتر در ویدئو پروژکتورهای پیکو یا جیبی استفاده می‌شود. اگرچه این پروژکتورها دارای روشنایی زیادی نیستند اما طول عمر یک لامپ پروژکتور LED بیش از 20 تا 60 هزار ساعت است، که در نتیجه هزینه‌های جانبی و نگهداری پروژکتور را به شدت کاهش می‌دهد. در واقع مهمترین ویژگی پروژکتورهای LED مصرف بسیار پایین و طول عمر بسیار بالای آن‌هاست. این تکنولوژی موجب می‌شود که پروژکتور مصرف برق خیلی کمی داشته باشد. یک دیتا پروژکتور با استفاده از فناوری LED حداقل 10 برابر بیشتر از لامپ‌های پروژکتورهای مرسوم عمر میکند. کوچک و قابل حمل بودن از دیگر ویژگی‌های پروژکتورهای LED است که در کنار کم سروصدا بودن و نویز کمشان، محبوبیت زیادی در بین خریداران کسب کرده‌اند. بزرگترین عیب این تکنولوژی تصویر هم روشنایی کم آن است که باعث می‌شود فقط بتوان در اتاق‌های کوچک و متوسط و با خاموش کردن چراغها، از پروژکتورهایی با این تکنولوژی استفاده کرد.

led-source-projector
4.منبع نورهایی با دو یا چند لامپ: همانطور که از نام این دسته پیداست، یک پروژکتور با لامپ دوگانه معمولی، از دو لامپ به جای یک لامپ استفاده می‌کند تا بتواند نسبت به نمونه‌های تک لامپ، پروجکشن‌های روشن‌تر، واضح‌تر و با طول عمر بالاتری ایجاد کند. علاوه بر این، اگر یکی از لامپ‌ها خراب یا خاموش شود، تا زمانی که یک لامپ جایگزین بر روی آن نصب کنید، لامپ دیگر بیشتر کار خواهد کرد تا روشنایی مطلوب و مورد نیاز دستگاه را ارائه کند. یک پروژکتور دو لامپه ممکن است از لامپ‌های استاندارد یا لامپ‌های LED استفاده کند. برخی از پروژکتورهای چند لامپ به قدری پیشرفته هستند که انواع لامپ‌ها را به عنوان لامپ ذخیره‌ای ترکیب استفاده می‌کنند. در واقع حتی برخی پروژکتورهای ترکیبی نیز وجود دارند که از لیزر و فناوری LED به طور همزمان استفاده می‌کنند. بدیهی است که جمع شدن همه این مشخصات در یک ویدئو پروژکتور موجب بالا رفتن قیمت تمام شده آن خواهد شد.

Dual-Lamp-or-Multi-Lamp-projector

شدت روشنایی ویدئو پروژکتور (Brightness)

روشنایی یکی دیگر از مشخصات مهم ویدئو پروژکتور است که توسط انسی لومن(ANSI lumens) یا به طور اختصار لومن اندازه‌گیری می‌شود. در واقع هر لومن برابر است با روشنایی یک شمع در یک مترمکعب تاریکی مطلق، و برای یک دیتا پروژکتور میزان نوری است که لامپ آن قادر به تولیدش می‌باشد. هرچه لامپ پروژکتور انسی لومن بیشتری تولید کند، پروژکتور تصاویر روشن‌تری ارائه می‌کند و می‌توان از آن‌ها در اتاق‌های روشن‌تر استفاده کرد، به طوری که نیازی به خاموش کردن چراغهای اتاق یا حتی کشیدن پرده‌ها نیز نباشد. به طور معمول، یک لامپ هالیدی، لومن بیشتری نسبت به یک لامپ LED تولید می‌کند. در هر صورت روشنایی بالای ویدئو پروژکتور یک مزیت عالی به شمار می رود و به خصوص در اتاق جلسات و یا کلاس درس، امکان بحث و گفتگو و یادداشت برداری را برای مخاطبان فراهم خواهد کرد. در ادامه میزان روشنایی مطلوب برای هر ویدئو پروژکتور را با توجه به کاربرد آن شرح داده ایم:

پروژکتورهایی که کمتر از 2000 لومن روشنایی دارند، قیمت ارزان و ابعاد کوچک و قابل حملی دارند. این پروژکتورها بهتر است در اتاق‌هایی استفاده شوند که نور کمی دارند یا کاملا تاریک هستند. بنابراین می‌توان از آن برای سینمای خانگی در اتاق‌های کوچک و کم نور، نمایش فیلم‌های آموزشی و همچنین عکاسی در یک اتاق تاریک استفاده کرد.

ویدئو پروژکتورهایی که بین 2000 تا 3000 انسی لومن روشنایی دارند، برای سینمای خانگی مناسب هستند اما در هنگام استفاده از آن‌ها بایستی نور محیط را کنترل کرد.

شدت روشنایی 3000 تا 4500 نیز بیشتر در مشخصات ویدئو پروژکتورهایی دیده می‌شود که برای مصارف آموزشی یا اداری استفاده می‌شوند.

در نهایت ویدئو پروژکتورهایی که بیشتر از 4500 لومن روشنایی داشته باشند، برای اماکن بزرگی مانند سالن همایش، مساجد، اتاق‌های کنفرانس، کنسرت‌ها و غیره ایده‌آل هستند.

البته این امکان وجود دارد که کاربرد یک ویدئو پروژکتور با میزان روشنایی‌هایی که در بالا ذکر شد، همخوانی نداشته باشد؛ برای مثال برخی از پروژکتورهای خانگی حتی تا 4000 انسی لومن هم روشنایی دارند، اما این روشنایی بالا موجب افزایش قیمت زیادی می‌شود.

Brightness-ansi-limens-projector

کنتراست ویدئو پروژکتور(Contrast)

یکی دیگر از مشخصات ویدئو پروژکتور که در هنگام خرید باید به آن توجه شود، نسبت کنتراست می‌باشد. کنتراست، نسبت تفاوت بین تاریک‌ترین و روشن‌ترین نقاط یک عکس است. هرچه کنتراست تصویر پروژکتور شما بهتر باشد، جزئیات بیشتری را می‌توانید از تصویر حاصل مشاهده کنید. همچنین می‌توان گفت کنتراست، نسبت نور منعکس شده از یک تصویر کاملا سیاه و یک تصویر کاملا سفید است. بنابراین، اگر در مشخصات یک ویدئو پروژکتور، نسبت کنتراست 3000:1 را ببینید، بدین معنی است که روشن‌ترین نقطه سفید در تصویر 3000 برابر روشن تر از تاریک‌ترین نقطه سیاه است. با نسبت کنتراست بالا شما قادر خواهید بود مواردی مانند متن‌ها، نمودارها، تصاویر و اعداد را در یک تصویر ثابت بهتر مشاهده کنید. از آنجایی که نور محیط بر کنتراست تصاویر تاثیر می‌گذارد، بهتر است برای اتاق‌های روشن ویدئو پروژکتوری را انتخاب کنید که در کنار روشنایی، نسبت کنتراست بالایی نیز داشته باشد. همچنین هنگام خرید یک ویدئو پروژکتور سینمای خانگی نیز بهتر است، پروژکتوری که کنتراست بالاتری دارد را انتخاب کنید تا کیفیت تصویر بهتری داشته باشید.

contrast-ratio-projector

قابلیت HDR در ویدئو پروژکتور

یکی ویژگی‌هایی که در مشخصات هر ویدئو پروژکتوری دیده نمی‌شود، High dynamic range یا به اختصار HDR است که به معنی دامنه دینامیکی بالا می‌باشد. این قابلیت در واقع روشی است که در عکاسی و نمایش تصویر یا فیلم به منظور ایجاد دامنه پویایی بیشتر از آنچه در تکنیک‌های استاندارد عکاسی یا تصویربرداری امکان پذیر است، استفاده می‌شود. به زبان ساده، HDR، روش دیگری برای تولید تصاویری با کیفیت بالا است. البته این قابلیت همانطور که ممکن است مفید باشد، می تواند مشکل ساز نیز باشد. به همین دلیل اکثر ویدئو پروژکتورهایی که دارای HDR هستند، این امکان را به کاربران خود می‌دهند که در برخی مواقع این قابلیت را غیرفعال کرده و به طور معمول تصاویر را ببینند.

hdr-on-projector

رزولوشن ویدئو پروژکتور  (Resolution)

رزولوشن یا وضوح تصویر، تعداد پیکسل‌های افقی صفحه است که در تعداد پیکسل‌های عمودی ضرب می‌شود. هرچه تعداد پیکسل‌های موجود بیشتر باشد، تصویر دیجیتالی حاصل از آن واضح‌تر و با کیفیت بهتر خواهد بود.برای یک پروژکتور FULL HD، وضوح تصویر 1920×1080 است که به معنی نمایش 2,073,600 پیکسل روی پرده می‌باشد. رزولوشن از آن دسته مشخصات ویدئو پروژکتور است که بالا بودنش موجب افزایش قیمت دیتا پروژکتور می‌شود. همچنین لازم به ذکر است که با استفاده از رزولوشن دیتا پروژکتور میتوان کاربرد آن را فهمید. البته اگر کیفیت تصویر یا جزئیات آن برای شما اهمیت زیادی ندارد، بهتر است که یک ویدئو پروژکتور با رزولوشن کمتر تهیه کنید تا مجبور به پرداخت هزینه‌های گزاف نشوید. برای مثال اگر قصد خرید یک ویدئو پروژکتور برای سینماها یا سینمای خانگی بزرگ و خاصی را دارید، بهتر است پروژکتورهایی که دارای رزولوشن  2K , Full HD, HD یا 4K می‌باشند را انتخاب کنید. البته گفتنی است که این دیتا پروژکتورها علاوه بر کیفیت تصویر فوق العاده، قیمت بالایی هم دارند. اما در مشخصات ویدئو پروژکتورهای آموزشی یا حتی برخی پروژکتورهای اداری که برای محیط‌هایی مانند آموزشگاه، دانشگاه، مدارس و موسسات استفاده می‌شوند، اغلب دارای رزولوشن SVGA هستند و بیشتر از نظر قیمت با یکدیگر رقابت می‌کنند. ویدئو پروژکتور خانگی، اداری و کنفرانسی نیز اکثرا دارای رزولوشن XGA هستند. بنابراین هنگام مشاهده و برانداز مشخصات ویدئو پروژکتور، حتما به رزولوشن آن دقت کنید تا بهترین گزینه را برای استفاده خود خریداری کنید.

resolution-of-projector

نسبت ابعاد تصویر ویدئو پروژکتور

نسبت ابعاد در مشخصات ویدئو پروژکتور به نسبت بین ارتفاع و عرض اشاره دارد؛ به عنوان مثال، یک نمایشگر با نسبت 4:3 یک تصویر مربع شکل ایجاد می‌کند اما نسبت ابعاد 16:9 صفحه‌ای مستطیل شکل است که بیشتر برای نمایش فیلم‌های سینمایی مناسب است و هنگام نمایش تصاویر با این نسبت، نوارهای سیاه در بالا و پایین تصویر دیده می‌شوند. متداول‌ترین نسبت‌ها در مشخصات ویدئو پروژکتور عبارت‌اند از: 16:9 (استاندارد 1080P HDTV) ، 16:10 (WUXGA و WXGA) و 4:3 (SXGA و XGA) که ارتباط واضحی با رزولوشن ویدئو پروژکتور دارند. بهترین نسبت ابعاد برای شما نیز بستگی به استفاده‌ای که از خواهید کرد دارد؛ به عنوان مثال برای یک پروژکتور خانگی نسبت ابعاد 16:9 مناسب است و برای یک پروژکتور آموزشی یا اداری بهتر است که نسبت ابعاد 4:3 را انتخاب کنید.البته برخی از پروژکتورها امکان نمایش تصاویر با چند نسبت ابعاد را دارند که به تنظیمات آن بستگی دارد.

Aspect-Ratio-projector

نسبت پرتاب ویدئو پروژکتور

نسبت پرتاب در مشخصات ویدئو پروژکتور به شما می‌گوید که وقتی پروژکتور را در فاصله مشخصی از صفحه قرار دهید، سایز یا ابعاد تصویر حاصله چقدر خواهد بود. به عبارت دیگر، این ویژگی نشان دهنده فاصله بین پرده نمایش و لنز پروژکتور است. به عنوان مثال، اگر در مشخصات یک ویدئو پروژکتور نسبت پرتاب 1.48:1 باشد، به این معنی است که کاربر برای نمایش یک تصویر 120 اینچی تقریبا باید پروژکتور را در فاصله 3.5 متری از پرده نمایش قرار دهد. در نتیجه توجه به نسبت پرتاب در مشخصات ویدئو پروژکتور با توجه به محیط و فضایی که در اختیار دارید، بسیار مهم است. یک نکته مهم درباره دیتا پروژکتورهای فاصله نزدیک این است که برخلاف پروژکتورهایی که نسبت پرتاب بلندی دارند، میتوان آن‌ها را در فاصله بسیار نزدیک به پرده نمایش قرار داد و نگران ابعاد تصویر هم نبود. در این صورت دیگر پروژکتور در پشت مخاطبان یا ارائه کننده قرار نخواهد گرفت و مشکلاتی از قبیل تابش نور پروژکتور به صورت ارائه کننده و آسیب رسیدن به چشم او یا افتادن سایه‌اش هنگام ارائه روی پرده نمایش وجود نخواهد داشت.

throw-ratio-projector

زوم در ویدئو پروژکتور

یکی از مشخصات ویدئو پروژکتور که بسیار کاربردی و محبوب است، امکان زوم یا بزرگنمایی لنز می‌باشد. این ویژگی در پروژکتورها، کاربران را قادر می‌سازد که بدون حرکت دادن پروژکتور، ابعاد تصویر روی صفحه را کوچکتر یا بزرگتر کنند. بنابراین زوم پروژکتور در کنار نسبت پرتاب آن جزو ویژگی‌هایی هستند که امکان نصب و راه‌اندازی راحت‌تری را برای شما فراهم می‌اورند. علاوه بر آن بزرگنمایی اپتیکال لنز به دلیل دقت بسیار بالا در حفظ وضوح تصویر و جزئیات، از زوم دیجیتال بهتر است. اگرچه بزرگنمایی دیجیتال نیز کاربرد خودش را دارد، اما به طور معمول نتایج پیکسلی یا تاری تصویر به وجود می‌آید. در نتیجه بهتر است ویدئو پروژکتوری را انتخاب کنید که قابلیت زوم خوبی داشته باشد، زیرا این ویژگی خصوصاً در مورد نمایش فیلم‌هایی با وضوح بالاتر از HD بسیار لازم و ضروری خواهد بود.

lens-zoom-projector

سایز نمایشگر ویدئو پروژکتور

هنگام خرید یک ویدئو پروژکتور باید به سایز نمایشگر آن نیز دقت کنید تا کمترین و بیشتری ابعاد تصویری که آن دیتا پروژکتور می‌تواند تولید کند را بدانید. ابعاد نمایشگر یا سایز نمایشگر یک ویدئو پروژکتور به طور خاص به رزولوشن، نسبت پرتاب و زوم آن مرتبط است. ابعاد تصویر برای پروژکتورهای قابل حمل و مسارفتی یا پروژکتورهایی که در اتاق‌های کوچک استفاده می‌شوند تقریبا تا 100 یا 140 اینچ است و در پروژکتورهایی که وظیفه تولید تصاویر در سالن‌های بزرگ و تعداد بیننده زیاد را دارند، تا 350 اینچ هم می رسد. در نهایت باید با توجه به محیطی که می‌خواهید در آن از ویدئو پروژکتور استفاده کنید، مناسب‌ترین سایز تصویر را در نظر بگیرید.

Video-projector-screen-size

قابلیت تصحیح زاویه تصویر(کیستون) و لنز شیفت ویدئو پروژکتور

زمانی که ویدئو پروژکتور مطابق با مرکز صفحه نیست، تصویر را ناقص نمایش می‌دهد؛ در واقع وقتی که تصاویر دچار اعوجاج شوند و پروژکتور به صورت عمود بر پرده نمایش قرار نگیرد، تصویر به صورت ذوزنقه‌ای به نمایش در می‌آید. بنابراین بهتر است در مشخصات ویدئو پروژکتور به دنبال قابلیت کیستون(Keystone) باشید. زیرا این ویژگی به شما کمک می‌کند که ویدئو پروژکتور را به صورت زاویه دار با پرده نمایش قرار دهید و بدون جا به جایی آن و دردسرهای فراوان، به یک تصویر کامل دست یابید. بیشتر پروژکتورها ویژگی کیستون را دارند، اما از آنجایی که تصاویر بیشتر به صورت عمودی دچار اعوجاج می‌شوند، در اغلب آن‌ها تنها کیستون عمودی وجود دارد. همچنین گفتنی است که تصحیح زاویه تصویر در دیتا پروژکتورها ممکن است به صورت خودکار توسط پروژکتور صورت گیرد و یا به صورت دستی و توسط کاربر قابل انجام باشد.

قابلیت لنز شیفت نیز ویژگی کاربردی اما نچندان ضروری است که برخی از پروژکتورها دارند. در این ویژگی کاربر فقط امکان جا به جایی افقی یا عمودی تصویر را خواهد داشت تا تصویر به صورت دقیق روی پرده نمایش یا همان سطحی که او می‌خواهد قرار بگیرد.

Keystone-Corrections-and-Lens-Shift-projector

فناوری سه بعدی در ویدئو پروژکتورها

قابلیت نمایش تصاویر به صورت سه بعدی بیشتر برای پروژکتورهای سینمای خانگی مناسب است و وجود آن در پروژکتورهای دیگر که کاربردهای متفاوتی دارند، چندان ضروری و با اهمیت نخواهد بود. بنابراین اگر به دنبال خرید یک ویدئو پروژکتور برای سینمای خانگی هستید، بهتر است در مشخصات آن به داشتن یا نداشتن قابلیت سه بعدی نیز توجه کنید. وجود این ویژگی در یک پروژکتور به معنی لزوم تهیه عینک 3D نیز می‌باشد که موجب پرداخت هزینه جداگانه خواهد شد. در نتیحه اگر قابلیت سه بعدی در مشخصات ویدئو پروژکتور جزو اولویت‌های شما نیست می‌توانید به راحتی از کنار آن بگذرید.

3d-technolugy-projector

بلندگوی داخلی ویدئو پروژکتور

برخی از پروژکتورها در مشخصات خود یک آپشن بسیار کاربردی به نام بلندگوی داخلی دارند که کاربران را از اتصال به اسپیکرهای خارجی بی‌نیاز می‌کند. بلندگوی داخلی بیشتر در پروژکتورهای قابل حمل یا جیبی دیده می‌شود و سایر پروژکتورهایی که ممکن است این ویژگی را داشته باشند هم برای پخش صدا در اتاق‌های کوچک مناسب‌اند. البته برخی از ویدئو پروژکتورها علاوه بر داشتن اسپیکر داخلی، دارای بلوتوث نیز هستند تا زمانی که در یک محیط بزرگتر و با تعداد مخاطب بیشتر باشند، با استفاده از آن به اسپیکرهای سازگار متصل شده و از آن طریق صدایی بلند و واضح پخش کنند.

Built-In-Speakers-projector

پورت‌های ویدئو پروژکتور

درگاه‌های ارتباطی یا ورودی و خروجی‌ها جزو آن مشخصات ویدئو پروژکتور است که هنگام خرید دقت به آن بسیار مهم می‌باشد. در واقع شما بایستی روش اتصال خود به ویدئو پروژکتور را تعیین کنید و توجه داشته باشید که از چه راه‌هایی میتوانید به پروژکتور متصل شده و محتوای خود را نمایش دهید. انواع و اقسام درگاه‌های ارتباطی در ویدئو پروژکتورها عبارت‌اند از: HDMI, MHL, VGA, USB, LAN, video, SD Card, DVI, Audio و غیره. هر کدام از این پورت‌ها کاربرد مشخصی دارند؛ برای مثال با استفاده از درگاه HDMI میتوانید صدا و تصویر را به صورت هم زمان و با کیفیت بالا انتقال دهید. این پورت در همه دستگاه‌های جدید و مدرن مانند لپ تاپ‌ها یا کنسول‌های بازی دیده می‌شود. بنابراین اگر قصد اتصال به ویدئو پروژکتور از این منابع را دارید بهتر است که پروژکتوری را انتخاب کنید که این درگاه را داشته باشد. درگاه MHL نیز ورژن دیگری از درگاه HDMI است که امکان اتصال دستگاه‌هایی مانند تبلت‌ها یا گوشی‌های همراه را به کاربران می‌دهد. بعضی از ویدئو پروژکتورها نیز ورودی USB هم دارند که به کمک آن‌ها می‌توان فیلم ها یا تصاویر را از روی فلش به نمایش گذاشت. همچنین ورودی VGA نیز یکی از متداول‌ترین راه‌ها برای اتصال منابع قدیمی‌تر به ویدئو پروژکتورهاست. پورت Audio نیز برای اتصال به بلندگوها و اسپیکرهای خارجی مورد استفاده قرار می‌گیرد. وجود سایر پورت‌ها نیز در یک ویدئو پروژکتور خالی از لطف نیست و حتی در برخی مواقع بسیار ضروری نیز می‌باشند. بنابراین بهتر است قبل از خرید ویدئو پروژکتور حتما به درگاه‌های ارتباطی و روش‌هایی که میتوانید به آن متصل شوید، دقت داشته باشید.

PORTS-OF-projector

ویدئو پروژکتورهای وایرلس

امروزه همه کمپانی‌هایی که در زمینه تولید کالاهای دیجیتال مشغول به فعالیت هستند، در تلاش‌اند تا استفاده از کابل‌ها را به حداقل برسانند. این امر در رابطه با ویدئو پروژکتورها نیز صدق می‌کند و وجود قابلیت وایرلس در مشخصات یک پروژکتور بسیار پرطرفدار است. بنابراین با استفاده از ویژگی وایرلس پروژکتور دیگر نیازی به استفاده از کابل‌ها و سیم‌های دست و پاگیر برای اتصال نخواهید داشت و حتی می‌توانید با گوشی هوشمند یا تبلت و لپ تاپ خود به پروژکتور متصل شده و محتوای خود را نمایش دهید. قابلیت وایرلس بیشتر در پروژکتورهای جیبی یا قابل حمل دیده می‌شود و برخی از ویدئو پروژکتورهای خانگی، آموزشی و اداری نیز این قابلیت را دارند. همچنین بسیاری از ویدئو پروژکتورها که فاقد قابلیت وایرلس می‌باشند نیز امکان وایرلس شدن با استفاده از دانگل وای‌فای را دارند. بنابراین اگر امکان استفاده بی‌سیم از یک ویدئو پروژکتور برای شما حائز اهمیت است، می‌توانید با توجه به دیگر مشخصات و ارزیابی قیمت، از بین ویدئو پروژکتور با وایرلس داخلی یا ویدئو پروژکتوری با وایرلس اختیاری، یکی را انتخاب کنید.

Wireless-Projectors-and-Adapters

جمع بندی

بدیهی است که بودجه شما و قیمت ویدئو پروژکتور نیز در انتخابتان تاثیر مستقیمی خواهد داشت. اما به طور خلاصه، انتخاب یک ویدئو پروژکتور به برنامه یا اهداف خاص شما برای استفاده از آن بستگی دارد. البته در این مقاله سعی شد که اگر قصد خرید ویدئو پروژکتور برای یک کاربرد خاص را داشته باشید، بهترین گزینه را از بین همه پروژکتورهای آن دسته انتخاب کنید. بنابراین پس از مطالعه این مقاله خواهید توانست با نگاهی به مشخصات ویدئو پروژکتور ایده‌آل‌ترین و بهترین گزینه را انتخاب کنید.

What-are-the-specifications-of-a-video-projector-Conclusion

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *