ویدئو پروژکتور

عمر لامپ و روش تست ساعت کارکرد لامپ ویدئو پروژکتور، علائم خرابی و هزینه تعویض لامپ ویدئو پروژکتور

لامپ پروژکتور و علائم خرابی آن و محوه تعویض آن و روش تشخصی عمر آن

ویدئو پروژکتور از تعدادی قطعات حساس و مهم ساخته شده است که یکی از اصلی‌ترین آن‌ها لامپ یا همان منبع نور می‌باشد. لامپ در ویدئو پروژکتورها وظیفه روشنایی و نورپردازی را دارد و بدیهی است که هرچه کیفیت و عملکرد آن بهتر باشد، تصویری روشن‌تر، واضح‌تر و شفاف‌تر را به نمایش خواهد گذاشت. لامپ ویدئو پروژکتورها در زمان کار دستگاه، انرژی زیادی را مصرف می‌کنند، به همین دلیل همانند لامپ‌های معمولی که پس از مدتی می‌سوزند، آن‌ها نیز بعد از چند هزار ساعت استفاده کارایی خود را از دست داده و نیاز به تعویض دارند. بنابراین از آن جایی که قیمت لامپ ویدئو پروژکتور بالا می‌باشد، بهتر است هنگام خرید ویدئو پروژکتور به طول عمر مفید لامپ آن توجه ویژه‌ای داشته باشید تا در حد امکان، در ادامه استفاده از پروژکتور هزینه‌های جانبی آن کاهش یابد. البته برخی از پروژکتورها به جای استفاده از یک لامپ از تکنولوژی‌های LED یا Laser استفاده می‌کنند و بعضی افراد به آن‌ها ویدئو پروژکتورهای بدون لامپ نیز می‌گویند. اما در هر صورت، هر پروژکتوری دارای منبع نوری با طول عمر محدود است و معمولاً امروزه با توجه به نوع منبع نور، طول عمر آن‌ها می‌تواند از 3.000 ساعت تا 30.000 باشد. در نتیجه می‌توان گفت، اگرچه منبع نور برخی از پروژکتورها تا سالیان طولانی عمر می‌کنند، اما در موعد مقرر می‌بایست تعمیر یا تعویض شوند؛ زیرا در غیر این صورت، ممکن است به دلیل گرم شدن بیش از حد و سوختن یا ترکیدن آن‌ها در درون ویدئو پروژکتور آسیب‌های بسیار جدی به دستگاه وارد شود و هزینه‌های تعمیر ویدئو پروژکتور فراتر از خرید و تعویض یک لامپ ساده شود. در ادامه به طور مفصل انواع منبع نور پروژکتورها و طول عمر آن‌ها را بررسی خواهیم کرد و همچنین روش تشخیص ساعت کارکرد عمر لامپ پروژکتور را شرح خواهیم داد.

انواع لامپ و منبع نور ویدئو پروژکتور و طول عمر آن‌ها در حالت عادی و اقتصادی

در مشخصات ویدئو پروژکتورها دو عدد برای طول عمر لامپ یا منبع نور ذکر می‌شود. عدد اول نشان دهنده طول عمر لامپ در حالت عادی یا Normal است و پروژکتور در این حالت، تصویر را با حداکثر روشنایی نمایش می‌دهد. اما عدد دوم که بزرگتر از عدد اول است، طول عمر لامپ در حالت اقتصادی یا Eco (Economy) می‌باشد؛ در این حالت لامپ پروژکتور با مصرف کمتر انرژی و نمایش تصاویر با روشنایی کمتر، طول عمر خود را افزایش می‌دهد. برای مثال عمر لامپ ویدئو پروژکتور اپسون مدل X41 در حالت عادی حدود 6.000 ساعت است و روشنایی آن در این حالت حدود 3600 انسی لومن می‌باشد، اگر لامپ را در حالت اکو یا اقتصادی قرار دهیم، عمر لامپ به 10.000 ساعت افزایش می‌یابد اما روشنایی آن به 2235 انسی لومنز کاهش خواهد یافت. بنابراین بسیاری از کاربران در برخی مواقع مانند شب که محیط روشنایی بسیار کمی دارد، پروژکتور را در حالت Eco قرار می‌دهند، زیرا هرچند که روشنایی پروژکتور کاهش می‌یابد، اما باز هم توانایی غلبه به نور محیط را دارد و مخاطبین می‌توانند تصاویر را با شفافیت و جزئیات بالا مشاهده کنند. همچنین ویدئو پروژکتورهای برخی از کمپانی‌ها، مانند بنکیو، دارای حالات دیگری از جمله SmartEco و دینامیک نیز می‌باشند، در این حالات نیز عمر پروژکتور بیشتر از حالت اقتصادی بوده اما روشنایی و مصرف برق آن کمتر خواهد بود. البته گفتنی است برای تشخیص دقیق طول عمر لامپ ویدئو پروژکتور نمی‌توان به عداد بیان شده در مشخصات آن‌ها اطمینان کرد، زیرا همان طور که ذکر شد، اکثر کاربران همواره عملکرد لامپ را بین حالت عادی و اقتصادی تغییر می‌دهند و در یک حالت مشخص از پروژکتور استفاده نمی‌کنند تا بتوان به طور دقیق گفت لامپ دستگاه به همان میزانی که در مشخصات ویدئو پروژکتور ذکر شده، عمر می‌کند. معمولاً در چنین مواردی طول عمر لامپ عددی بین عمر آن در حالت عادی و عمر آن در حالت اقتصادی است. همچنین بسیاری از عوامل محیطی مانند دمای هوا، رطوبت، میزان گرد و غبار موجود در هوا، نحوه استفاده صحیح از پروژکتور و … در مقدار طول عمر لامپ موثراند و می‌توانند باعث کاهش آن شوند. گفتنی است که طول عمر لامپ پروژکتور تا زمانی اندازه‌گیری می‌شود که روشنایی آن نیمی از آنچه که می‌تواند استفاده شود، مورد استفاده قرار بگیرد. بدیهی است که طول عمر منبع نور در دیتا پروژکتورها با توجه به کاربرد، برند و مدل‌شان متفاوت است. اما به طور کلی انواع منبع نور در ویدئو پروژکتورها به 5 دسته تقسیم می‌شوند که هر کدام در میزان روشنایی و طول عمر مفید، تفاوت‌هایی دارند. یکی از پرکاربردترین منبع نورها در ویدئو پروژکتورها، لامپ‌های معمولی جیوه‌ای یا هالوژنی هستند که هم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه هستند و هم روشنایی خوبی را ارائه می‌دهند. علاوه بر آن با پیشرفت تکنولوژی و اهمیت بالا رفتن طول عمر منبع نور ویدئو پروژکتورها، تکنولوژی‌های نورپردازی LED و Laser نیز ظهور پیدا کرده که به داشتن طول عمر بالا معروف‌اند و خیلی زود طرفداران بسیاری را به خود جذب کردند. همچنین در برخی از پروژکتورهای مدرن که در طول روز برای طولانی مدت کار می‌کنند، به جای یک لامپ از دو یا چند لامپ استفاده می‌شود. با هر کدام از این پنج دسته بیشتر آشنا خواهیم شد و مزایا و معایب آن‌ها را خواهیم شناخت:

لامپ‌های استاندارد: این لامپ‌ها پرکاربردترین منبع نور در ویدئو پروژکتورها اعم از پروژکتورهای سینمای خانگی، پروژکتورهای تجاری و اداری، پروژکتورهای آموزشی و پروژکتورهای اتاق کنفرانس هستند. لامپ‌های استاندارد انواع و مدل‌های زیادی دارند که معروف‌ ترین آن‌ها دو نوع‌اند که عبارت‌اند از: لامپ متال هالیدی (Metal Halide Lamp) و لامپ هالوژنی. هر کدام از این لامپ‌ها ویژگی‌های مثبت و منفی خود را دارند؛ برای مثال لامپ‌های هالیدی، از یک لامپ شیشه‌ای فشار قوی که حاوی متال هالید و بخار جیوه است، تشکیل شده‌اند و کارایی و روشنایی بالایی را ارائه می‌دهند. درواقع این نوع از لامپ‌ها می‌توانند در هر وات بین 75-100 انسی لومن نور سفید تولید کنند. اما یکی از معایب آن‌ها این است که پس از مدتی استفاده، درخشندگی اولیه را ندارند. اما در مقابل پروژکتورهایی با لامپ‌های هالوژن، روشنایی و درخشندگی خود را همواره حفظ می‌کنند. همچنین گفتنی است که طول عمر لامپ‌های هالیدی در ویدئو پروژکتورهای امروزی بین 3.000 تا 5.000 ساعت در حالت عادی یا نرمال است، در حالی که لامپ‌های هالوژنی نهایتاً بین 100 تا 200 ساعت عمر دارند. بنابراین اگرچه قیمت لامپ‌های هالوژنی کمتر است، اما به دلیل طول عمر بالاتر لامپ‌های هالید، کمتر به تعویض لامپ نیاز خواهد بود و در وقت و هزینه کاربر بیشتر صرفه جویی خواهد شد. همچنین از نظر فناوری نیز لامپ های هالوژن در مقایسه با لامپ‌ها با نور سفید، زرد رنگ هستند که همین موضوع باعث می شود Metal Halide یک فناوری برتر باشد. در نتیجه در بیشتر ویدئو پروژکتورهای متوسط تا رده بالا، لامپ‌های متال هالید کار گذاشته می‌شود. البته برای لامپ‌های متال هالید نیز فناوری‌های مختلفی وجود دارد که برای نمونه می‌توان به فناوری Xenon Arc Technology اشاره کرد که بیشتر برای ویدئو پروژکتورهای سینمای خانگی FULL HD و 4K استفاده می‌شود.

لامپ‌های استاندارد پروژکتور

منبع نور LED: این نوع از منبع نور بیشتر در ویدئو پروژکتورهای جیبی استفاده می‌شوند. LEDها برخلاف لامپ‌های معمولی فاقد رشته و جیوه هستند، به همین دلیل علاوه بر اینکه عمر بسیار طولانی دارند، برای خاموش کردن آن‌ها نیز نیازی به منتظر ماندن برای خنک شدن نیست و می‌توان فوراً آن‌ها را خاموش و روشن کرد. اکثر پروژکتورهای امروزی موجود در بازار که دارای منبع نور LED هستند، دارای طول عمر 20.000 یا 30.000 ساعت‌اند، اما طول عمر برخی از دیتا پروژکتورهای LED تا 60 هزار ساعت هم می‌رسد. همچنین یکی دیگر از مزایای منبع نور LED این است که برخلاف لامپ‌های UHP (Ultra High Performance) بسیار کوچک بوده و به هیچ سیستم خنک کننده‌ای نیاز ندارند. بنابراین ویدئو پروژکتورهای LED نویز یا سروصدایی ندارند و همچنین دارای ابعاد جمع و جوری نیز هستند و برای کاربردهای قابل حمل بسیار ایده‌آل می‌باشند. البته پروژکتورهای LED دارای معایبی نیز هستند که یکی از مهمترین آن‌ها روشنایی کمترشان نسبت به ویدئو پروژکتورهای دیگر است. در نتیجه اگر قصد خرید یک ویدئو پروژکتور LED را دارید، بهتر است در محیط‌های کم نور و یا کاملاً تاریک از آن استفاده کنید.

منبع نور LED پروژکتور

منبع نور لیزر: یکی از بهترین منبع نورها برای ویدئو پروژکتور، منبع نور Laser می‌باشد. پروژکتورهای لیزری معمولاً از دیگر ویدئو پروژکتوها گران‌‌تر هستند، اما این قیمت بالاتر نشان دهنده ارزش بیشتر این پروژکتورهاست. در واقع ویدئو پروژکتورهایی که از منبع نور laser بهره می‌برند، دارای طول عمری بیشتر از 30.000 ساعت هستند و تا سالیان سال تصاویر را با همان کیفیت اولیه نمایش می‌دهند. همچنین این ویدئو پروژکتورها روشنایی بالا و مصرف برق کمی دارند که نتیجه آن تولید گرمای کمتر و سروصدا و نویز بسیار پایینتر است. منبع نور LASER انواع متفاوتی دارد که عبارت‌اند از: Laser Phosphor، RB Laser، RGB/6P/9P Laser. نحوه عملکرد اکثر ویدئو پروژکتورهای لیزر به این صورت است که ابتدا نور وارد چیپ RGB شده تا رنگ‌ها مختلف به وجود آیند و سپس با متمرکز کردن نور در یک نقطه و تابش آن به پرده نمایش تصاویر را به نمایش درمی‌آورند. منبع نور لیزر در انواع ویدئو پروژکتورها به خصوص پروژکتورهای سینمای خانگی استفاده می‌‌شود.

منبع نور لیزر پروژکتور

منبع نور هیبرید: یکی از جدیدترین و مدرن‌ترین روش‌های نورپردازی در ویدئو پروژکتورها، استفاده از منابع نور LED و Laser به صورت ترکیبی است. منابع نوری هیبریدی با بهرمندی از تکنولوژی های لیزر، فلورسنت و LED توانایی تولید تصاویری به روشنایی لامپ‌های جیوه‌ای دارند. این منبع نور از یک LED قرمز و یک لیزر آبی استفاده می‌کند و یک عنصر فلورسنت وظیفه تبدیل نور آبی لیزر به نور سبز را دارد. همچنین طول عمر یک منبع نور هیبرید تا 20.000 ساعت می‌رسد و با مصرف انرژی کمتر، سازگاری بیشتری با محیط زیست دارد. علاوه بر آن ویدئو پروژکتورهای هیبرید همانند ویدئو پروژکتورهای LED، نیازی به مدت زمان برای خنک شدن ندارند و پس از مدتی استفاده روشنایی و رنگ خود را نیز حفظ کرده و دچار افت درخشندگی نخواهند شد.

منبع نور هیبرید پروژکتور

لامپ‌های دوگانه یا چندگانه: برخی از پروژکتورهای جدید و پیشرفته برای عملکرد بالاتر و ارائه روشنایی بیشتر از دو یا چند لامپ استفاده می‌کنند. کمپانی‌های تولید کننده پروژکتور می‌توانند در یک پروژکتور با لامپ دوگانه از لامپ‌های استاندارد، لیزر یا لامپ‌های LED استفاده کنند. همچنین برخی از پروژکتورهای چند لامپ به قدری پیشرفته هستند که انواع لامپ‌ها را به عنوان لامپ ذخیره‌ای ترکیب و استفاده می‌کنند. مزیت این ویدئو پروژکتورها، تصاویری روشن‌تر و طول عمر بسیار بالاتر است. همچنین اگر یکی از لامپ‌های یک ویدئو پروژکتور دو لامپه خراب شود تا زمان تعویض یا تعمیر آن، لامپ دیگر فعالیت خود را افزایش خواهد داد. شاید بتوان ایرادات این نوع از ویدئو پروژکتورها را اندازه بزرگ و قیمت بالای آن‌ها دانست. به همین دلیل استفاده از این ویدئو پروژکتورها چندان رواج ندارد و معمولاً برای کاربردها و محیط‌های خاصی مانند سالن همایش بزرگ از آن‌ها استفاده می‌شود.

پروژکتور با لامپ‌های دوگانه یا چندگانه

راهکارهایی برای افزایش طول عمر لامپ ویدئو پروژکتور

همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، قیمت لامپ‌ها و منبع نور ویدئو پروژکتور بالاست و تعویض یا تعمیر آن‌ها می‌تواند کاربر را مجاب به پرداخت هزینه‌های زیادی کند؛ بنابراین توصیه می‌شود با استفاده صحیح از پروژکتور و ایجاد محیطی ایده‌آل برای نگهداری از آن، ساعات کارکرد و طول عمر لامپ ویدئو پروژکتور را بالا ببرید. البته یکی از اصلی‌ترین دلایل خرابی لامپ ویدئو پروژکتور، گرم شدن بیش از اندازه آن است و اگر بتوانید این مشکل را به نحو احسنت حل کنید، طول عمر مفید آن را نیز افزایش خواهید داد؛ اما روش‌های زیاد دیگری نیز برای افزایش طول عمر لامپ ویدئو پروژکتور وجود دارد که تعدادی از بهترین و مهمترین آن‌‌ها را در ادامه بیان می‌کنیم:

1) بهتر است هنگامی که ویدئو پروژکتور را خریدید و قصد نصب آن را داشتید، مکان مناسبی را برای نصب دیتا پروژکتور انتخاب کنید. به عبارت دیگر پیشنهاد می‌شود که پروژکتور را در گوشه سقف یا فضای محدود متصل نکنید تا فضایی برای عبور جریان هوا به درون آن وجود داشته باشد.

2) ویدئو پروژکتورها با هر منبع نور و کاربردی که باشند، می‌بایست هر چند وقت یکبار گردگیری شوند و فضای داخلی آن‌ها تمیز شود. زیرا ورود گرد و غبار به درون ویدئو پروژکتور باعث بالا رفتن دمای محیط داخل دستگاه شده و در نهایت ممکن است باعث خرابی یا حتی ترکیدن لامپ پروژکتور شود.

3) در جلوی فن هر ویدئو پروژکتور یک فیلتر وجود دارد که مانع ورود گرد و غبار به درون دستگاه می‌شود، این فیلتر باید پس از چند ساعت استفاده گردگیری و تمیز شود و یا در صورتی که عمر آن به اتمام رسیده باشد، بهتر است آن را تعویض کنید.

4) به دلیل اهمیت فن در خنک سازی دستگاه، بهتر است فن پروژکتور را نیز هر چند ماه یکبار چک کنید تا از عملکرد صحیح آن مطمئن شوید.

5) ویدئو پروژکتورها توانایی کارکردن به اندازه تلویزیون را در طول روز ندارند و بهتر است بعد از چند ساعت کارکردن به دستگاه استراحت داده و اجازه ندهید که پروژکتور بیش از اندازه گرم شود. زیرا همانطور که گفته شد، دلیل اصلی سوختن یا شکستن لامپ، بالا رفتن دمای آن و تنش حرارتی بیش از حد است.

6) پس از خاموش کردن ویدئو پروژکتور، فوراً آن را از برق نکشید و حداقل 10 تا 15 دقیقه اجازه دهید تا لامپ پروژکتور خنک شود. در واقع با خاموش کردن دیتا ویدئو پروژکتور، فن همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد تا فرآیند خنک سازی دستگاه را انجام دهد.

7) از آنجا که تغییر ولتاژ دائمی لامپ در طولانی مدت عمر آن را کوتاه می‌کند، توصیه می‌شود در طول روز به مراتب و بیش از اندازه دستگاه را خاموش و روشن نکنید.

8) حالت اقتصادی یا ECO در اکثر ویدئو پروژکتورها به خصوص پروژکتورهایی که منبع نور آن‌ها، لامپ‌های استاندارد است، وجود دارد و می‌توان با فعال کردن آن طول عمر لامپ را افزایش داد. در این حالت مصرف انرژی و روشنایی پروژکتور کاهش پیدا خواهند کرد.

9) اکیداً توصیه می‌شود که پروژکتور را در محیط‌های بسیار گرم، بسیار سر و یا دارای رطوبت قرار ندهید.

10) تا حد امکان از جا به جایی ویدئو پروژکتورهایی که دارای لامپ‌های هالیدی هستند خودداری کنید. همچنین ضربه زدن با فشار آوردن به پروژکتورها در عملکرد آن‌ها خلل ایجاد می‌کند.

راهکارهایی برای افزایش طول عمر لامپ پروژکتور

روش تست تشخیص ساعت کارکرد عمر لامپ ویدئو پروژکتور

دانستن اینکه چه مدت از طول عمر لامپ ویدئو پروژکتور مانده می‌تواند خیلی مفید باشد تا کاربر از شرایط دستگاه و زمان تعویض لامپ مطلع شود و در بهترین زمان اقدام به تعویض لامپ کند تا آسیب‌های جدی به پروژکتور وارد نشود. همانطور که می‌دانید در مشخصات ویدئو پروژکتورهای طول عمر لامپ یا منبع نور ذکر شده است. البته نمی‌توان به طول عمر ذکر شده در مشخصات پروژکتور به طور کامل اطمینان کرد، زیرا ممکن است کاربر دستگاه را در دو حالت عادی و اقتصادی استفاده کرده باشد. همچنین حتی اگر قردی از ویدئو پروژکتور تنها در یک حالت استفاده کرده باشد، شرایط محیطی و نحوه استفاده نیز ممکن است در ساعات کارکرد لامپ تاثیر گذاشته باشند و طول عمر واقعی لامپ با طول عمری که در دفترچه راهنما نوشته شده متفاوت باشد. اما خوشبختانه اکثر ویدئو پروژکتورهای امروزی نیز دارای سیستم شمارش کارکرد لامپ هستند که در منوی تنظیمات‌شان قابل رویت است و با مراجعه به آن می‌توان ساعت کارکرد لامپ و عمر باقی مانده آن را تشخیص داد. برای این کار کافی است، کلید منوی پروژکتور را زده و وارد تنظیمات یا Setup و یا Options شوید. سپس برای دیدن خلاصه‌ ای از ساعات باقی مانده عمر لامپ یا ساعاتی که روشن بوده است، تنظیمات مربوط به لامپ را یافته و Lamp Life یا Lamp Hours را انتخاب کنید. همچنین در در برخی از ویدئو پروژکتورهای قدیمی، با فشار دادن و نگه داشتن دکمه روشن/خاموش برای تقریباً 20 ثانیه، می‌توان ساعت کارکرد و عمر باقی مانده لامپ پروژکتور را برای مدت کوتاهی روی صفحه نمایش، دید.

روش تست تشخیص ساعت کارکرد عمر لامپ ویدئو پروژکتور

علائم خرابی لامپ ویدئو پروژکتور نحوه تشخیص سالم بودن آن

گاهی اوقات کاربر متوجه می‌شود که عملکرد ویدئو پروژکتور مانند قبل نیست. بنابراین از آن جایی که بسیاری از اوقات مشکلات ویدئو پروژکتورها مربوط به لامپ آن‌هاست، بهتر است ابتدا از سالم بودن یا نبودن منبع نور دستگاه اطمینان حاصل شود. در ادامه تعدادی از علائم و مشکلات و خرابی ویدئو پروژکتورها که نشان می‌دهند لامپ دستگاه خراب شده است را شرح خواهیم داد:

1) اگر ویدئو پروژکتور به صورت خودکار خاموش شود، یکی از دلایل آن می‌تواند خرابی لامپ باشد. البته دلایل مختلفی می‌توانند موجب چنین اتفاقی باشند، اما زمانی که لامپ ویدئو پروژکتور روشن می‌شود سنسور رنگ به موتور دستگاه دستور حرکت می‌دهد، که در مواردی که خود لامپ یا این سنسور دچار آسیب شوند هیچ دستوری صادر نمی‌شود و پروژکتور به طور خودکار خاموش شده و دیگر روشن نخواهد شد.

2) کم نور شدن و کاهش روشنایی بیش از حد تصویر می‌تواند به دلیل خرابی یا تمام شدن طول عمر لامپ ویدئو پروژکتور باشد.

3) علاوه بر افت روشنایی، افت رنگ نیز می‌تواند دلیلی بر خرابی لامپ ویدئو پروژکتور باشد. درواقع ممکن است بعد از مدتی استفاده از پروژکتورها تصاویر با رنگ‌های بی‌حال نمایش داده شوند؛ دلیل آن این است که احتمالاً لامپ دیگر آنقدر قوی نیست که بتواند از طریق چرخ رنگ پروژکتور یا صفحه کریستال مایع، رنگ‌ها را سرزنده و غنی نمایش دهد.

4) در صورتی که پروژکتور را روشن کرده و یک صدای POP شنیدید و سپس صفحه کاملا تاریک شد، متوجه خواهید شد که لامپ پروژکتور شما در حال سوختن است.

5) اکثر ویدئو پروژکتورها دارای یک چراغ روی بدنه خود هستند ک با نزدیک شدن به اتمام عمر لامپ، روشن می‌شود. همچنین برخی از پروژکتورها در ساعات پایانی عمر لامپ دستگاه پیغامی را روی پرده نمایش ظاهر می‌کنند.

6) در هنگام استفاده از پروژکتور، ممکن است متوجه سوسو زدن یا پرش تصویر شوید. چنین اتفاقی علامت بزرگی است که نشان می‌ دهد لامپ مشکلی دارد و در حال از بین رفتن کامل است.

علائم خرابی لامپ ویدئو پروژکتور

همچنین برای اطلاع از سالم بودن لامپ ویدئو پروژکتور می‌توان یکی از روش‌های زیر را انتخاب کرد:

  1. می‌توان با استفاده از دستگاه تستر که دارای قابلیت تنظیم ولتاژ و تعیین نوع جریان DC و AC است، برای تشخیص ساعت کارکرد لامپ استفاده کرد. اگر دستگاه تستر ندارید، میتوانید با مراجعه به یک متخصص یا مراکز و تعمیرگاه‌های مجاز ویدئوپروژکتور از آن‌ها بخواهید که این کار را انجام دهند.
  2. گاهی تشخیص خراب بودن و سوختگی لامپ ساده است و از روی ظاهر آن نیز می‌توان این کار را انجام داد. به عنوان مثال علائمی در ظاهر لامپ مانند ترک، زنگ زدگی، شکستگی، وجود سیاهی و یا سفیدی و دیگر عوامل ظاهری همگی نشان از خرابی لامپ است.
  3. اگر در بررسی ظاهری هیچ نشانه‌ای از خرابی لامپ مشاهده نکردید، می‌توانید لامپ را درون یک ویدئو پروژکتور دیگر قرار داده و تست کنید. در این صورت متوجه خواهید شد که مشکل از لامپ است و یا نیاز به تعمیر سایر قطعات ویدئو پروژکتور می باشد.
  4. تامین برق مورد نیاز لامپ برای روشن شدن توسط لامبلاست انجام می‌گیرد. بنابراین از آن جایی که لامبلاست برق را از پاور دریافت می‌کند و به لامپ می‌دهد، اگر در منبع تغذیه ویدئو پروژکتور یا لامبلاست مشکلی ایجاد شده باشد، عملکرد لامپ نیز مختل خواهد شد.

نحوه تشخیص سالم بودن لامپ پروژکتور

نحوه و هزینه تعویض لامپ ویدئو پروژکتور

در صورتی که متوجه خرابی لامپ ویدئو پروژکتور یا تمام شدن طول عمر آن شدید، بهتر است هرچه زودتر اقدام به تعویض یا تعمیر آن کنید. این اتفاق به خصوص برای افرادی که خرید یک ویدئو پروژکتور استوک را به یک پروژکتور نو ترجیح می‌دهند، شایع‌تر است. البته تعمیر لامپ‌های استاندارد امکان پذیر نیست و می‌توان گفت منظور از تعمیر لامپ پروژکتور برنر یا همان مغزی است که در وسط لامپ قرار دارد و در صورت لزوم تعویض میشود. اما منبع نور پروژکتورهای LED یا لیزری قابل تعمیر می‌باشند. تعویض لامپ‌های استاندارد کار چندان سختی نیست و معمولاً خود کاربر نیز می‌تواند آن را تعویض کند. برای این کار ابتدا می‌بایست پروژکتور را خاموش کرده و چند ساعتی منتظر ماند تا لامپ آن به طور کامل خنک شود، سپس درب محفظه لامپ را باز کرده و لامپ سوخته را بیرون آورد. برای بهبود عملکرد لامپ بهتر است محل قرارگیری آن را با یک دستمال خشک تمیز کنید. در نهایت می‌بایست لامپ سالم و جدید را با احتیاط درون محفظه قرار داده و درب آن را مانند اول بست. تعویض منبع نورهای Laser یا LED به این آسانی نیست و برای این کار پیشنهاد می‌شود که حتماً به یک متخصص مراجعه کرده و یا از مراکز تعمیر ویدئو پروژکتور مانند شرکت مهرآگین، درخواست کارشناس کنید. هزینه‌های تعویض لامپ یا منبع نور ویدئو پروژکتور نیز به نوع دستگاه، نوع منبع نور یا لامپ و دستمز کارشناس دارد. بنابراین با توجه به این که کاربر چه لامپی با چه کیفیت و طول عمری بخواهد، هزینه‌ی تعویض لامپ متغییر خواهد بود.

نحوه و هزینه تعویض لامپ ویدئو پروژکتور

سخن پایانی

لامپ ویدئو پروژکتور یکی از اصلی‌ترین قطعات آن است و در طول استفاده از ویدئو پروژکتور می‌بایست به طول عمر آن و سالم ماندنش توجه ویژه‌ای داشت. بنابراین بهتر است از تمیز کردن فیلتر ویدئو پروژکتور غافل نشوید تا با ورود گرد و غبار به درون دستگاه دمای لامپ بالا نرود. همچنین می‌توان گاهی اوقات ساعات کارکرد لامپ را از طریق منوی پروژکتور مشاهده کرده و به محض تمام شدن طول عمر لامپ، اقدام به تعویض آن کرد. همچنین اگرچه در اکثر ویدئو پروژکتورها تعویض لامپ کار آسانی است اما برای تشخیص دقیق خرابی لامپ و تعویض یا تعمیر آن بهتر است از یک کارشناس کمک بخواهید.

انواع لامپ و منبع نور پروژکتور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *