ویدئو پروژکتور

رزولوشن و کیفیت تصویر ویدئو پروژکتور

رزولوشن و کیفیت تصویر ویدئو پروژکتور

رزولوشن و کیفیت تصویر ویدئو پروژکتور

مشخصات ویدئو پروژکتورها را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد؛ یکی ویژگی‌های اصلی پروژکتور و یکی ویژگی‌های فرعی یا آپشن‌های ویدئو پروژکتور که نبود آن‌ها نیز تفاوت چندانی ایجاد نخواهد کرد. برای مثال تکنولوژی تصویر و طول عمر لامپ ویدئو پروژکتور را می‌توان جزء مشخصات و ویژگی‌های اصلی هر پروژکتور دانست که در هنگام خرید باید به آن‌ها دقت شود. اما ویژگی‌هایی مانند زوم اپتیکال یا قابلیت نمایش تصاویر سه بعدی، چندان مهم نیستند و فقط برای برخی از کاربردهای خاص مانند سینمای خانگی یا زمانی که قصد نصب ویدئو پروژکتور در فاصله نزدیک به پرده نمایش را داشته باشید، حیاتی می‌شوند. یکی از مهمترین و اصلی‌ترین مشخصات ویدئو پروژکتور رزولوشن یا وضوح تصویر آن است که تقریباً می‌توان گفت تعیین کننده کیفیت تصویر می‌باشد. البته روشنایی و کنتراست ویدئو پروژکتور نیز تاثیر به سزایی روی شفافیت و کیفیت تصویر نمایش داده شده توسط دیتا پروژکتور دارند. اما اگر به دنبال نمایش بهتر جزئیات هستید، بهتر است رزولوشن بالاتری را انتخاب کنید و اگر قصد نمایش تصاویر در یک محیط با روشنایی بالا را دارید، پیشنهاد می‌شود که میزان روشنایی (انسی لومن) و نسبت کنتراست بهتر را در ویژگی‌های ویدئو پروژکتور اولویت قرار دهید. بدیهی است که یک ویدئو پروژکتور با رزولوشن بالا و روشنایی و کنتراست خوب، کیفیت تصویر فوق العاده را ارائه خواهد کرد. رزولوشن (Resolution) انواع مختلفی دارد و هرچه رزولوشن یک پروژکتور بالاتر باشد، کیفیت تصویر آن نیز بیشتر خواهد بود. همچنین قیمت دیتا پروژکتورهایی با رزولوشن بالاتر، بیشتر از دیگر ویدئو پروژکتورهاست؛ زیرا کمپانی‌های تولید کننده ویدئو پروژکتور برای طراحی دستگاهی با وضوح (رزولوشن) بیشتر، مجبورند از میکروآینه‌های کریستالی و مرغوب‌تر با چینش بسیار دقیق‌تری استفاده کنند. بنابراین اگر به دنبال خرید ویدئو پروژکتور نو یا استوک هستید و نمی‌ دانید که رزولوشن یا کیفیت تصویر ویدئو پروژکتور به چه معنی است و چه میزان از آن برای شما مناسب است، بهتر است تا انتهای این مقاله را مطالعه بفرمایید.

رزولوشن (resolution) چیست؟

رزولوشن یا وضوح تصویر که نام‌های دیگری از جمله رزولوشن بومی یا اصلی (Native resolution)، قدرت تفکیک‌پذیری تصویر و واگشود تصویر نیز دارد، تعداد پیکسل‌هایی است که به شکل افقی و عمودی قرار می‌گیرند و یک تصویر را تشکیل می‌دهند. رزولوشن به صورت دو عدد ضرب شده در یک دیگر بیان می‌شود. در واقع برای محاسبه‌ی وضوح تصویر تعداد پیکسل‌های افقی (عرض تصویر) را به تعداد پیکسل‌های عمودی (طول تصویر) ضرب می‌کنند؛ به عنوان نمونه اگر در مشخصات یک ویدئو پروژکتور، رزولوشن آن به صورت 1024×748 بیان شود، یعنی تصویر نمایش داده شده با این ویدئو پروژکتور دارای 786.000 پیکسل است. در واقع عدد اول نشان دهنده تعداد پیکسل‌هایی است که در عرض تصویر (چپ تا راست) و عدد دوم تعداد پیکسل‌هایی است که در طول تصویر (بالا تا پایین) قرار دارند. همانطور که اشاره شد، پر واضح است که هرچه تعداد پیسکل‌های یک تصویر بیشتر باشد، جزئیات، وضوح و کیفیت آن تصویر بیشتر است. رزولوشن یا تعداد پیکسل‌های یک تصویر را می‌توان به تعداد تار و پودهای یک فرش تشبیه کرد. بنابراین اکنون می‌توان فهمید که چرا رزولوشن را یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های یک ویدئو پروژکتور می‌دانند. این ویژگی آنقدر با اهمیت است که برخی از ویژگی‌های دیگر پروژکتور به آن بستگی دارد؛ برای مثال نسبت ابعاد تصویر یا اصطلاحاً aspect ratio در ویدئو پروژکتور به تعداد پیکسل‌های طول و عرض تصویر مربوط است. معمولاً سه نوع نسبت ابعاد تصویر در پروژکتورها رایج است که عبارت‌اند از: 4:3، 16:9 و 16:10 و نسبت اندازه طول و عرض تصویر را بیان می‌کنند. بنابراین اینکه شما می‌خواهید تصاویر را به صورت مربع نمایش دهید و یا یک فیلم سینمایی را به صورت مستطیل مشاهده کنید، باید به رزولوشن آن دقت کنید.

رزولوشن (resolution) چیست؟

انواع رزولوشن یا وضوح تصویر در ویدئو پروژکتورها

همانطور که می‌دانید کیفیت و وضوح همه تصاویر و فیلم‌ها برابر نیست. در واقع هنگامی که ویدئو پروژکتور یک تصویر را به صورت پیکسل پیکسلی نشان می‌دهد، نشان از پایین بودن رزولوشن آن و زمانی که یک تصویر را به صورت کاملاً صاف و واضح نشان می‌دهد، نشان دهنده بالا بودن رزولوشن آن است. بنابراین رزولوشن یا وضوح تصویر انواع متفاوتی دارد، اما چون به خاطر سپردن اعداد کمی مشکل است، برای هرکدام از رزولوشن‌های اسامی متفاوتی انتخاب شده است. معمولاً رزولوشن تصویر در ویدئو پروژکتورها از SVGA (800×600پیکسل) شروع می‌شود و تا 4K Ultra HD (3840×2160پیکسل) ادامه دارد. البته در این بین رزولوشن‌های متداول دیگری مانند 720p (1280×720) و یا WVGA (854×480) نیز وجود دارد، اما جزء رزولوشن‌های اصلی به شمار نمی‌روند. در ادامه هر کدام از این رزولوشن‌ها را بررسی کرده و سپس کاربرد مناسب برای آن‌‌ها را نیز بیان خواهیم کرد.

انواع رزولوشن در پروژکتورها

رزولوشن SVGA: این رزولوشن که تصویر را با 800×600 پیکسل یا به عبارت دیگر با 48.000 پیکسل نمایش می‌دهد، مخفف عبارت Super video graphics array و به معنی آرایش فوق‌العاده گرافیک ویدیویی است. این میزان وضوح تصویر، جزو کمترین و پایه‌ترین رزولوشن‌ها در ویدئو پروژکتور به حساب می‌آید و نسبت تصویر 4:3 را نیز ارائه می‌دهد. دیتا پروژکتورهایی که دارای رزولوشن SVGA هستند، معمولاً قیمت پایینی دارند و بیشتر برای استفاده‌های تجاری یا آموزشی به کار می‌روند.

رزولوشن SVGA پروژکتور

رزولوشن XGA: این رزولوشن نیز همانند رزولوشن SVGA تصاویر را با نسبت 4:3 را ارائه می‌دهد اما به دلیل تولید پیکسل‌های بیشتر (1024×768) وضوح تصویرش بیشتر از رزولوشن قبلی است. XGA مخفف عبارت Extended graghics array بوده و معنی آن آرایش گرافیکی توسعه یافته است. این ویدئو پروژکتورها نیز قیمت مقرون به صرفه‌ای دارند و به دلیل این که بسیاری از لپ تاپ ها هنوز از خروجی XGA پشتیبانی می‌کنند، می‌توان به تطبیق دادن رزولوشن پروژکتور و لپ تاپ جزئیات بیشتری را مشاهده کرد. پروژکتورهایی با رزولوشن XGA کاربرد گسترده‌ای دارند و بدلیل قیمت مناسب و کارایی بالاتر و وضوح تصویر قابل قبولی که این مدل از دیتاپروژکتور ها در خروجی ارائه می دهند، امروزه اغلب مصرف کنندگان و کاربران به منظور مصارف آموزشی، اداری و اتاق‌های سمینار و جلسات از این رزولوشن استفاده می کنند.

رزولوشن WXGA (HD): ویدئو پروژکتورهای HD که اصطلاحاً رزولوشن آن‌ها WXGA نیز گفته می‌شود، نسبت به پروژکتورهایی با رزولوشن‌های قبلی کمی گران‌تر هستند اما تصاویر را با وضوح و کیفیت بسیار بهتری نمایش می‌دهند. تعداد پیکسل‌های این رزولوشن 1280×800 بوده و به همین دلیل تصاویر نمایش داده شده با آن دارای نسبت تصویر 16:10 هستند. در واقع WXGA مخفف عبارت Wide Extended Graphics Array به معنی آرایش گرافیکی گسترده و عریض است. در نتیجه استفاده از این رزولوشن برای نمایش فیلم و یا بازی مناسب‌تر از سایر رزولوشن‌های SVGA و XGA است. همچنین گفتنی است که بعضی از افراد به اشتباه به رزولوشن 1280×720 نیز اچ دی می‌گویند در حالی که رزولوشن HD واقعی WXGA است با تعداد پیکسل 1280 در راستای افقی تصویر و 800 در راستای عمودی تصویر که در نتیجه تعداد پیکسل‌های تصویر برابر با 1,024,000‌ خواهد بود.

رزولوشن WXGA (HD) پروژکتور

رزولوشن FULL HD: رزولوشن فول اچ دی که به اختصار آن را FHD نیز می‌ گویند، دارای تعداد پیکسل 1920×1080 می‌باشد و به همین دلیل به 1080p نیز معروف است. نسبت تصویر ویدئو پروژکتورهای FULL HD همانند پروژکتورهای HD برابر با 16:9 است اما کیفیت و وضوح آن‌ها بسیار بهتر می‌باشد. به همین دلیل از این رزولوشن بیشتر برای تماشای فیلم‌های سینمایی استفاده می‌شود.

رزولوشن FULL HD پروژکتور

رزولوشن WUXGA: این رزولوشن کمی از FULL HD بالاتر بوده و تعداد پیکسل‌های افقی و عمودی آن 1920×1200 می‌باشند. WUXGA کوتاه شده عبارت Widescreen Ultra Extended Graphics Array است و معنی آن آرایش گرافیکی فوق‌العاده گسترده صفحات عریض می‌باشد. ویدئو پروژکتورهایی که دارای رزولوشن WUXGA هستند، معمولاً خیلی گران بوده و برای برنامه‌های کاربردی با رزولوشن‌های بسیار بالا که جزئیات یا اطلاعات در آن‌ها بسیار مهم است، استفاده می‌شوند.

رزولوشن WUXGA پروژکتور

رزولوشن 4K: با توجه به این که هنوز رزولوشن 8K به طور جدی وارد بازار ویدئو پروژکتورها نشده، می‌توان رزولوشن 4K  را بالاترین وضوح تصویر برای یک ویدئو دیتا پروژکتور دانست. البته دو نوع رزولوشن 4K وجود دارد که هرکدام از آن‌ها تعداد پیکسل‌های متفاوت‌اند. متداول‌ترین رزولوشن 4K را با نام 4K Ultra HD یا 4K UHD می‌شناسند که دارای 3840×2160 پیکسل و نسبت تصویر 16:9 است و به دلیل نوع تولید پیکسل به 4kx2k نیز معروف می‌باشد. همچنین نوع دیگر رزولوشن فور کا،  Native 4K است که دارای 4096×2160 پیکسل است و نسبت تصویر آن 17:9 می‌باشد. گفتنی است سطح تفکیک پذیری 4K صرفاً برای دیدن فیلم‌هایی با همین فرمت ایده آل می‌باشد.

رزولوشن 4K پروژکتور

برخی از کمپانی‌ها ویدئو پروژکتورها را با رزولوشنی معرفی می‌کنند که به اصطلاح رزولوشن تقلبی نامیده می‌شوند. دلیل این امر این است که هزینه طراحی پروژکتوری با رزولوشن‌های بالا مانند FULL HD یا 4K زیاد است و برای کاهش هزینه‌ها، پروژکتور به صورتی طراحی می‌شود که با تغییر در پیکسل‌های ورودی، تصاویر را نمایش می‌دهد. همچنین رزولوشن‌های دیگری نیز وجود دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به (SXGA+ (1400×1050، (UXGA (1600×1200، WXGA+ (1440×900) و … اشاره کرد. اما این رزولوشن‌ها زیاد در بین ویدئو پروژکتورها به چشم نمی‌خورند، اگرچه با توجه به توضیحی که در تعریف رزولوشن آورده شد، می‌توان میزان کیفیت تصویر نشان داده شده با هر کدام از آن‌ها را حدس زد. شایان ذکر است که چند پروژکتور با رزولوشن 8K به تازگی تولید شده‌اند و همچنان این نوع ویدئو پروژکتورها در حال توسعه هستند، اما با توجه به اینکه محتواهای 8K زیادی وجود ندارد، در این مسئله که آیا این وضوح تصویر بسیار بالا ارزش هزینه کردن را دارد جای بحث دارد.

ملاک‌های انتخاب بهترین رزولوشن برای هر کاربرد

وضوح تصویر یک ویدئو پروژکتور به کاربرد آن و نیاز کاربر بستگی دارد. به عبارت دیگر برای انتخاب یک ویدئو پروژکتور، ابتدا می‌بایست مشخص کنید که چه استفاده‌هایی قرار است از آن بکنید؛ زیرا گاهی از اوقات برای برخی از کاربردها، رزولوشن‌های پایین نیز ایده‌آل هستند و انتخاب یک ویدئو پروژکتور با وضوح بالاتر فقط شما را وادار به پرداخت هزینه بیشتری خواهد کرد. بنابراین در مرحله اول مشخص کنید که هنگام نمایش تصاویر به چه میزان جزئیاتی نیاز دارید؟ بعد از پاسخ به این سوال، باید به نسبت تصویر محتواهایی که قرار است پخش کنید توجه داشته باشید؛ به عنوان مثال محتواهای مختلف از جمله فیلم‌ها، بازی‌ها، فایل‌های آموزشی مانند پاورپوینت، ورد و … نسبت تصویر متفاوتی نیاز دارند. در واقع برای نمایش فایل‌های آموزشی و اداری مانند نمودار‌ها، گراف‌ها و … بیشتر از نسبت تصویر مربعی یا 4:3 استفاده می‌شود اما برای نمایش فیلم‌های سینمایی یا سریال‌ها و … از نسبت تصویر مستطیلی شکل یا 16:9 و 16:10 استفاده خواهد شد. همچنین سایز و اندازه تصویر نیز در رزولوشن و کیفیت تصویر ویدئو پروژکتور تاثیر گذار است. بنابراین باید مشخص کنید که اکثر اوقات محتوای خود را با چه سایزی نمایش می‌دهید. به عنوان مثال، وقتی نزدیک به صفحه نمایش بنشینید یا یک تصویر Full HD را بزرگ کنید، می‌توانید پیکسل‌های تصویر را مشاهده کنید. اما از آنجا که وضوح 4K Ultra HD چهار برابر بیشتر از Full HD است، دیدن پیکسل‌ها در همان فاصله دید تقریباً غیرممکن خواهد بود. همچنین از آنجا که سایز تصویر با نسبت پرتاپ ویدئو پروژکتور و فاصله‌ای که باید با پرده نمایش داشته باشد، رابطه مستقیمی دارد، بهتر است قبل از خرید پروژکتور به فضای اتاق و محیطی که می‌خواهید در آن از پروژکتور استفاده کنید، دقت کرده و به کمک نسبت پرتاب و عرض پرده نمایش، محل نصب ویدئو پروژکتور برای رسیدن به ابعاد تصویر دلخواهتان را بدست آورید. علاوه بر آن رزولوشن رایانه یا دستگاه ورودی که قصد نمایش محتوای ان با ویدئو پروژکتور را دارید نیز اهمیت دارد. اما با توجه به اینکه اکثر رایانه‌های امروزی از انواع رزولوشن پشتیبانی می‌کنند می‌توان این مسئله را در اولویت‌های بعدی قرار داد؛ ولی بهتر است به آن توجه شود. به طور خلاصه، رزولوشن مناسب برای شما بستگی به استفاده‌ای که از ویدئو پروژکتور می‌کنید و محیطی که در آن تصاویر را نمایش می‌دهید دارد. در نتیجه اگر برای مثال فردی قصد استفاده از ویدئو پروژکتور برای تدریس و آموزش را داشته باشد، خرید یک دستگاه با رزولوشن FULL HD کار اشتباهی خواهد بود و فقط کاربر هزینه‌های بالاتری را به خود تحمیل کرده است. در ادامه رزولوشن یا وضوح تصویر مناسب برای هر کاربرد را بررسی می‌کنیم تا هنگام خرید ویدئو پروژکتور بتوانید با کمترین هزینه بهترین انتخاب را داشته باشید.

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای آموزشی: برای از آنجا که محتواهای اداری و آموزشی ممکن است از فرمت‌های متنوعی مانند فیلم و عکس تا فایل‌های پاورپوینت و ورد و … باشند، انتخاب یک ویدئو پروژکتور با رزولوشن مناسب برای این نوع کاربرد کمی سخت به نظر می‌رسد. اما با بررسی بیشتر می‌توان انتظار داشت که بیشتر در کلاس‌های درس، مطالب آموزشی با استفاده از اسلایدها و فایل‌های آفیس ارائه می‌شوند که نیاز به نسبت تصویر 4:3 دارند. در نتیجه می‌توان گفت رزولوشن مناسب ویدئو پروژکتورهای آموزشی SVGA و XGA می‌باشد و انتخاب یک ویدئو پروژکتور با این رزولوشن برای مصارف آموزشی، یک راه حل خوب برای ارائه مطالب و همچنین کاهش هزینه‌ها خواهد بود. همچنین در مواردی که قصد نمایش فایل‌هایی با جزئیات بیشتری را داشتید می‌توانید از پروژکتورهایی با رزولوشنی بالاتری مانند WXGA نیز استفاده کنید.

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای آموزشی

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای اداری: ویدئو پروژکتورهای اداری و تجاری نیز تقریباً مابه پروژکتورهای آموزشی هستند اما از آنجا که در چنین مصارفی برای نمایش گراف‌ها و متن‌ها به جزئیات بیشتری نیاز است، بهتر است پروژکتوری با رزولوشن بالاتری را انتخاب کنید. بنابراین می‌توان انتظار داشت رزولوشن XGA برای این نوع کار مناسب باشد. البته در صورت نیاز به نمایش محتواهایی با وضوح بیشتر مانند نمایش نقشه کشی، عکس‌های دیجیتال، صفحات گسترده پیچیده اکسل یا سایر تصاویر با جزئیات بالا، رزولوشن‌های WXGA و SXGA+ نیز گزینه‌های خوبی محسوب می شوند.

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای اداری

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای سینمای خانگی: معمولاً بهترین نسبت تصویر برای نمایش فیلم‌ها و سریال‌ها با ویدئو پروژکتورهای سینمای خانگی 16:9 است. بنابراین با توجه به نیاز بالا به پخش همه جزئیات تصاویر و فرمت رایج محتوهای سینمایی، می‌توان گفت بهترین رزولوشن‌های مناسب برای ویدئو پروژکتورهای خانگی FULL HD و 4K می‌باشند. البته رزولوشن‌های HD، XGA و 720p نیز برای مصارف خانگی به کار می‌روند اما همانطور که گفته شده، بهترین ویدئو پروژکتورهای خانگی دارای رزولوشن‌های فول اچ دی یا فور کا هستند.

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای سینمای خانگی

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای سالن همایش: ویدئو پروژکتورهایی که در اتاق‌های کنفرانس، سالن‌های همایش یا دیگر محیط‌های بزرگ استفاده می‌شوند به رزولوشنی نیاز دارند که تصاویر را با رنگ‌های غنی و طبیعی و همچنین روشن و با کیفیت نمایش دهند. بنابراین معمولاً برای چنین ویدئو پروژکتورهایی رزولوشن WUXGA پیشنهاد می‌شود که کمی از رزولوشن FULL HD بالاتر است.

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای سالن همایش

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای جیبی: ویدئو پروژکتورهای قابل حمل یا پروژکتورهای جیبی و مینی پروژکتورها انواع مختلف رزولوشن را دارند. در واقع رزولوشن این دیتا پروژکتورها از 845×480  شروع شده و تا FULL HD ادامه دارد. البته با توجه به اینکه اندازه تصویر تولید شده توسط انواع ویدئو پروژکتورهای جیبی زیاد نیست و به دلیل وزن سبکشان می‌توان آن‌ها را به راحتی به صفحه نمایش نزدیک و یا از آن دور کرد، نیازی هم به رزولوشن‌های بسیار زیاد مانند 4K در این پروژکتورها نیست. اما برخی از کاربران به دلیل اینکه از ویدئو پروژکتورهای جیبی برای پخش فیلم و یا انجام بازی استفاده می‌کنند، مجبورند برای داشتن تصاویری با وضوح بیشتر به سراغ پروژکتورهای جیبی با رزولوشن بالاتر ‌بروند. همچنین این نکته را نیز باید توجه داشته باشید که بسیاری از پروژکتورها محتوای HD را می‌پذیرند، اما تعداد کمی از آنها در واقع می‌توانند یک تصویر HD واقعی تولید کنند. به عبارت دیگر بسیاری از آنها از فناوری به نام downsampling که نوعی از Scaling به شمار می‌رود، استفاده می‌کنند. این تکنولوژی موجب می‌شود پروژکتور یک تصویر با وضوح بالا را گرفته و آن را به کیفیت پایین‌تری برساند. در نتیجه با این روش شما می‌توانید ویدئوهای با کیفیت Blu-ray را با استفاده از یک ویدئو پروژکتور جیبی پخش کنید.

رزولوشن مناسب برای ویدئو پروژکتورهای جیبی

حداکثر میزان رزولوشن ویدئو پروژکتور و فرایند مقیاس گذاری در ویدئو پروژکتورها

زمانی که رزولوشن محتوا با رزولوشن بومی یا اصلی برابر نیست، ویدئو پروژکتور برای ارائه تصویری با کیفیت مناسب، رزولوشن محتوا را با رزولوشن خود تطبیق می‌دهد. به این کار اصطلاحاً Scaling یا مقایسگذاری گفته می‌شود. برای درک بهتر فرایند Scaling به این مثال توجه فرمایید: فرض کنید رزولوشن ویدئو پروژکتور شما FULL HD است اما محتوایی که قصد نمایش آن را دارید، دارای رزولوشن HD است. در این حالت دستگاه مجبور است برای نمایش تصویر روی پرده نمایش، پیکسل‌ها را کشیده‌تر و بزرگ‌تر کند تا تصویر بصورت عریض و کامل، پرده نمایش را پر کند. همچنین برعکس این حالت نیز ممکن است اتفاق بیفتد. یعنی اگر رزولوشن پروژکتور کمتر از رزولوشن محتوا باشد، دستگاه برای نمایش آن می‌بایست پیکسل‌ها را کمتر و فشرده کند. هر پروژکتوری با توجه به مدل و کیفیت و کارایی خود، توانایی نمایش تصاویر با یک حداکثر رزولوشن را دارد. در واقع دیتا پروژکتورها در پردازش و نمایش سیگنال‌های دریافتی با بالاترین وضوح و رزولوشن ممکن متفاوت‌اند. امروزه، موتورهای مقیاس گذاری در ویدئو پروژکتورها به حدی پیشرفت کرده‌اند که محتواهای رسانه را تقریباً به همان خوبیِ فرمت اصلی‌شان نمایش می‌دهند. اما همچنان گاهی اوقات برای پردازش سیگنال‌های کامپیوتر دچار مشکل می‌شوند. به همین دلیل بهتر است در نمایش اسلایدهای پاورپوینت یا نمایش صفحات وب از روی کامپیوتر، رزولوشن خروجی کامپیوتر را با رزولوشن اصلی پروژکتور تنظیم کرده تا تصاویر را با کیفیت خوبی تماشا کنید. در ادامه نحوه تطبیق دهی رزولوشن کامپیوتر یا لپ تاپ با رزولوشن ویدئو پروژکتور را توضیح خواهیم داد.

هماهنگ کردن رزولوشن لپ تاپ با رزولوشن ویدئو پروژکتور

در صورتی که رزولوشن خروجی لپ تاپ شما با رزولوشن ویدئو پروژکتور برابر باشد، تصاویر با همان کیفیت اصلی خود و به بهترین شکل نمایش داده می‌شوند. معمولاً لپ تاپ‌ها در تنظیمات رزولوشن خود گزینه‌های بسیاری برای رزولوشن خروجی دارند که دست کاربر را برای انتخاب و یافتن رزولوشن مناسب ویدئو پروژکتور باز می‌گذارند. اگر رایانه شما در حال ارسال سیگنالی به پروژکتور است که رزولوشن آن WXGA می‌باشد، اما ویدئو پروژکتور شما دارای رزولوشن XGA است، کمی مشکل ایجاد خواهد شد. البته همانطور که در بالا اشاره شد، اکثر ویدئو پروژکتورها دارای فناوری فشرده سازی هستند، بنابراین با چنین اختلاف رزولوشنی نیز یک تصویر با کیفیت مشاهده خواهید کرد. اما هنگامی که پروژکتور مجبور می شود اطلاعات را از طریق پیکسل های کمتر به اشتراک بگذارد و وضوح تصویر به یک مشکل جدی تبدیل خواهد شد. در از موارد ممکن است عدم تطبیق رزولوشن منبع ورودی با پروژکتور منجر به عدم نمایش تصویر ویدئو پروژکتور شود. بنابراین بهتر است هنگام پخش محتوا از لپ تاپ یا کامپیوتر رزولوشن آن را با رزولوشن ویدئو پروژکتور تطبیق دهید. برای این کار کافی است در ویندوز 7 و 8 و ویستا باید روی صفحه دسکتاپ راست کلیک کرده و سپس personalize را انتخاب کرده و در مراحل بعدی به ترتیب display، change display settings و در نهایت گزینه resolution را انتخاب و همان رزولوشنی که در مشخصات ویدئو پروژکتور ذکر شده است را برگزینید. همچنین در صورتی که از ویندوز XP استفاده می‌کنید، مراحل کار به صورت: resolution ← display ← properties خواهد بود.

جمع بندی

ویدئو پروژکتور یک دستگاهی است که کار اصلی آن نمایش تصاویر است. بنابراین کیفیت تصاویر نمایش داده شده با آن در درجه اول قرار می‌گیرد و همانطور که گفته شد، این کیفیت تصویر با رزولوشن تعیین می‌شود. بنابراین امروزه اکثر کاربران برای خرید یک ویدئو پروژکتور با توجه به کاربر آن، ابتدا به رزولوشن دستگاه دقت می‌کنند تا مطمئن شوند برای استفاده آن‌ها مناسب است یا خیر. البته علاوه بر رزولوشن، ویژگی‌هایی مانند روشنایی، نسبت کنتراست و تکنولوژی تصویر نیز اهمیت دارند. به عنوان مثال در ویدئو پروژکتورهای 3LCD به علت وجود سه آینه، تعداد پیکسل‌ها از ضرب دو عدد عرض و ارتفاع در 3 بدست می‌آید. اما در ویدئو پروژکتورهای DLP تعداد پیکسل‌های تصویر تنها با ضرب دو عدد عرض و ارتفاع بدست خواهند آمد؛ برای مثال در یک پروژکتور 3LCD رزولوشن SVGA دارای تعداد پیکسل 1.440.000=3*600*800 می باشد در حالی که همان رزولوشن در پروژکتور DLP دارای تعداد پیکسل 480.000=600*800 است. در نتیجه در هنگام خرید ویدئو پروژکتور بهتر است به تکنولوژی آن و معایب و مزایای هر تکنولوژی نیز توجهی داشته باشید.

در ویدئوی زیر می توانید تفاوت کیفیت تصویر ویدئو پروژکتورهای مختلف با رزولوشن های متفاوت را مشاهده نمایید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *