موبایل

کدام صفحه نمایش گوشی برای چشم بهتر است؟

best diplay for eyes

امروزه بسیاری از افراد وقت خود را با گوشی های هوشمند می گذرانند و اکثر اوقات چشم هایشان را به صفحه نمایش موبایل خود دوخته اند، صفحه نمایش گوشی موبایل یکی از مهمترین اجزای گوشی های هوشمند محسوب می شود که بسیاری از اقراد با توجه به نوع آن، و این مسئله که نمایشگر تلفن همراه هوشمند به چشم شان آسیبی وارد نکند، گوشی موبایل خود را انتخاب می کنند. امروزه هم با توجه به گسترش تکنولوژی و ظهور انواع صفحه نمایش های متنوع و با کیفیت های متفاوت، خریداران گوشی های هوشمند در بین انبوهی از صفحه نمایش های مختلف سرگردان شده اند و برای بسیاری این سوال مطرح است که چه صفحه نمایشی را انتخاب کنند تا هم کیفیت بالایی داشته باشد و هم به چشم آسیب نرساند. انواع مختلف صفحه نمایش ها هرکدام بر دیگری مزایا و معایبی دارند. ویژگی‌هایی مانند رزولوشن ، کنتراست، وسعت زاویه دید، عملکرد در زیر نور آفتاب، میزان روشنایی، قابلیت تولید رنگ‌های طبیعی و میزان مصرف انرژی، کاملاً به نوع پنل‌های انتخاب شده در گوشی‌های هوشمند وابسته است. تولید کنندگان گوشی های هوشمند نیز برای رفع نیاز مشتریان خود دست به طراحی انواع صفحه نمایش مانند: AMOLED , SUPER AMOLED , DYNAMIC AMOLED , FLUID AMOLED , PLS , IPS-LCD , LTPS LCD , TFT-LCD و … زده اند و سعی در بهینه تر کردن صفحه نمایش های خود داشته اند که مهمترین ملاک در تولید این صفحه نمایش ها آسیب کمتر به چشم و سپس کیفیت بالای صفحه نمایش می باشد. بنابراین برای شناخت بهترین صفحه نمایش گوشی برای چشم به بررسی هر یک از صفحه نمایش ها می پردازیم تا در این بین مناسب ترین صفحه نمایش را بیابیم و به این سوال که کدام صفحه نمایش گوشی برای چشم بهتر است؟ پاسخ دهیم. برای این کار، هر کدام از صفحه نمایش ها را از نظر کیفیت، زاویه دید، روشنایی، کنتراست و… بررسی خواهیم کرد. اما بد نیست بدانید که آسیبی که به چشم وارد می شود، بیش تر از تکنولوژی مورد استفاده به میزان روشنایی بستگی دارد. LCD ، Amoled ، SuperAmoled ، OLED ، TFT (پنل های قدیمی) خوب هستند و کار خود را انجام می دهند. اما اگر می خواهید فشار چشم را کاهش دهید ، باید صفحه نمایشی را انتخاب کنید که نور آبی و روشنایی کم تری داشته باشد.

صفحه نمایش مقاومتی و خازنی

در دنیای تکنولوژی از دو نوع فناوری برای تولید نمایشگرهای گوشی موبایل استفاده می شود که عبارت اند از: خازنی یا مقاومتی.

صفحه نمایش خازنی

صفحه نمایش‌های لمسی خازنی از یک ورقه‌ی شیشه‌ای نازک پوشش داده شده با یک ماده‌ی شفاف رسانا ساخته می‌شوند. هنگامی که صفحه لمسی توسط انگشت انسان لمس می‌شود، میدان الکترواستاتیکی صفحه با وقفه‌ای روبرو می‌شود. این وقفه توسط پردازنده شناسایی و پردازش می‌شود و فرمان مورد نظر اجرا می‌شود.

capacitive display

صفحه نمایش مقاومتی

صفحه نمایش‌های مقاومتی شامل دو صفحه ماده‌ی رسانا با فاصله بسیار کم هستند که به عنوان مقاومت عمل می‌کند. زمانی که صفحه نمایش لمسی توسط انگشتان دست یا قلم استایلوس لمس می‌شوند، در نقطه‌ی لمس، دو صفحه به هم اتصال پیدا می‌کنند و با تشکیل مداری در این نقطه و پردازش توسط پردازشگر، فرمان انجام می‌شود.

resistive display

مقایسه صفحه نمایش مقاومتی با خازنی

صفحه نمایش‌های لمسی خازنی نسبت به صفحه نمایش‌های مقاومتی بسیار بهترند و دقت بالایی دارند. تجربه‌ی کاربری نیز بسیار بهتر است و به اصطلاح صفحه نمایش لمسی خازنی بسیار روان است. در بیشتر تلفن‌های هوشمند رده بالای امروزی از صفحه نمایش‌های لمسی خازنی استفاده می‌شود. دقت صفحه های لمسی مقاومتی نسبت به صفحه نمایش لمسی خازنی پایین‌تر است و در برخی موارد برای دقت بالاتر نیاز به استفاده از قلم است. امروزه استفاده از صفحه نمایش‌های لمسی مقاومتی محدود به کاربری‌های خاص و هزینه پایین شده است و بیشتر از صفحات لمسی خازنی استفاده می‌شود. همچنین اگر بخواهید بدانید که کدام صفحه نمایش گوشی برای چشم بهتر است؟ ما به شما صفحه نمایش های خازنی را که مدرن تر و با کیفیت تر و از همه مهمتر دارای نور آبی کم تر اند، پیشنهاد می کنیم. در این مقاله نیز انواع صفحه نمایش های خازنی مورد بررسی قرار خواهند گرفت و قصد داریم از بین آن ها بهترین را انتخاب کنیم.

capacitive and resistive display

صفحه نمایشهای LCD

صفحه نمایش LCD که مخفف عبارت Liquid Crystal Display می باشد، بر اساس پدیده سد نور کار می کند و دارای مصرف بهینه انرژی می باشد. طرز کار این صفحه نمایش بدین صورت است که یک نوع کریستال مایع در این نمایشگرها وجود دارد که از نوعی نور پس زمینه که می‌تواند توسط یک LED یا یک بازتاب کننده تامین شود برخوردار است و با استفاده از آن، تصویر را در معرض دید کاربران قرار می‌دهد. این صفحه نمایش ها خود به چند دسته تقسیم می شوند که عبارت اند از: IPS LCD , ITPS LCD و TFT-LCD. هرکدام از این نوع نمایشگرها نیز ویژگی ها و معایب و مزایایی دارند که در ادامه آن ها را بررسی میکنیم.

LCD display

صفحه نمایش TFT-LCD

این صفحه نمایش بیشتر برای گوشی های رده پایین استفاده می شود و اخیرا تولید آن نیز رو به کاهش و متوقف شدن است. در این صفحه نمایش زاویه دید برای کاربر باید عمودی باشد تا بتواند تصویر با وضوح و کیفیت قابل قبول را ببیند در غیر این صورت با مشکل مواجه خواهد شد و تصویر را به صورت مات و بدون رنگ خواهد دید. هر چند صفحه نمایش TFT وضوح قابل قبولی دارد اما زاویه دید محدود و عدم کیفیت در زیر نور آفتاب از معایب بزرگ آن محسوب می شوند. در نتیجه می توان گفت که این صفحه نمایش برای چشم مناسب نیست و استفاده از آن پیشنهاد نمی شود.

TFT-LCD display

صفحه نمایش IPS-LCD

رده دیگری از نمایشگرهای LCD تحت عنوان In Plane Switching وجود دارند که در آن ها سعی شده تا علاوه بر افزایش وسعت دید کیفیت رنگ تصاویر نیز حفظ شود و تصویر دیده شده از صفحه نمایش موبایل تا حد زیادی طبیعی به نظر برسد. همچنین طراحی این صفحه نمایش هابه صورتی است که مولکول های موجود در کریستال مایع که در بین زیرلایه‌های شیشه‌ای قرار دارند میتوانند جهت خود را تغییر داده و قابلیت تولید رنگ مناسب و زاویه دید بهتری را ارائه کنند، به طوری که اگر موبایل به صورت عمودی هم مقابل چشم شما قرار نگیرد میتوانید تصویری واضح و شفاف را ببینید. از لحاظ مصرف انرژی نیز این نمایشگرها در مقابل نمایشگرهای TFT از مصرف انرژی کمتری برخوردارند و برخلاف TFT-LCD نمایشگرهای IPS-LCD در زیر نور خورشید نیز میتوانند تصاویر با کیفیت و قابل قبولی را ارائه دهند.حتی با وجود هزینه بالاترصفحه نمایش IPS-LCD نسبت به TFT-LCD، امروزه ازاین نوع صفحه نمایش ها در اکثر گوشی های هوشمند موبایل استفاده میشود و با توجه به آسیب کمی که به چشم وارد می کنند، میتوان گفت این نمایشگرها در سال‌های اخیر به رشد و ارتقا بازار گوشی‌های هوشمند کمک زیادی کرده است.

IPS-LCD display

صفحه نمایش LTPS-LCD

یک ماده از جنس سیلیکون یکنواخت (آمورف) وظیفه روشنایی این نمایشگرها را برعهده دارد. درواقع تولیدکنندگان صفحات نمایش توانسته اند با استفاده از به کار بردن حجم بیشتری از پلی سیلیکون‌های یکنواخت، باعث سرعت بخشیدن به حرکت الکترون ها شوند و در نتیجه در این نمایشگرها به وضوح بهتر و نرخ‌های بروزرسانی سریع‌تری دست پیدا کنند. همچنین از لحاظ هزینه نیز استفاده از این ماده جدید به دلیل اینکه امکان کاربرد زیرلایه‌های ارزان‌ قیمت‌تری را هم فراهم می کند، هزینه کلی تولید این نوع نمایشگرهای LCD را کاهش داده است. صفحه نمایش LTPS-LCD یا همان LCD Low-Temperature PolySilicon از لحاظ مصرف انرژی، دمای کاری، تراکم پیکسلی و وضوح نمایش نسبت به نمایشگرهای نسل اول LCD یک سر و گردن بالاتر هستند.

LTPS-LCD display

صفحه نمایش PLS

صفحه نمایش PLS مخفف عبارت Plane to line Switching می‌باشد. این نوع صفحه نمایش ها اولین بار توسط کمپانی بزرگ سامسونگ به دنیای تکنولوژی معرفی شدند. این نمایشگرها از زوایه دید صد در صد بهره می‌برند. این موضوع بدین معناست که شما از هر زاویه‌ای می‌توانید اطلاعات روی صفحه‌نمایش را به طور کاملا واضح مشاهده کنید. که این امر برای چشم و آسیب نرسیدن به آن بسیار مهم و مفید است. همچنین 10 درصد روشنایی بیشتر نسبت به صفحه نمایش‌های نسل اول خانواده IPS که در آیفون 4 به کار برده شد، کیفیت و وضوح بالا در نور آفتاب و رزولوشن WXGA از دیگر ویژگی‌های این صفحه نمایش‌ است. در کنار این قابلیت‌ها، این نوع صفحه نمایش‌ از هزینه تولید ارزان‌تری هم نسبت به صفحه‌نمایش‌های LCD هم رده برخوردار هستند. بنابراین این نوع صفحه نمایش می تواند پاسخ خوبی به این سوال که کدام صفحه نمایش برای چشم بهتر است، باشد. اما این آخرین گزینه نیست و بهتر است تا پایان همراه ما باشید تا با جدیدترین صفحه نمایش های دنیای تکنولوژی آشنا شوید.

PLS display

صفحه نمایش AMOLED

AMOLED مخفف عبارت Active Matrix Organic Light Emitting Diode می باشد. این صفحه نمایش ها نسبت به نمایشگرهای LCD از تکنولوژی متفاوتی در طراحی و ساخت برخوردارند. در واقع در نمایشگرهای AMOLED از کریستال مایع یا دیگر ساختار‌های پیچیده استفده نشده است و به جای آن از آرایه‌ای از LED‌ های کوچک بهره گرفته شده که بر روی ماژول‌هایی با عنوان Thin Film Transistor یا TFT سوار شده‌اند. این LED‌ ها که نور مورد نیاز در نمایشگر برای نشان دادن تصاویر و رنگ‌ها را تابش می‌کنند. ساختاری ارگانیک دارند و با استفاده از مواد آلی تولید شده‌اند. تولیدکنندگان این نمایشگرها با استفاده از ترکیبی از فیلترها، اتلاف نور تابش شده توسط این منابع را به حداقل می‌رسانند تا با میزان بازدهی بسیار خوبی در این نمایشگرها روبرو باشیم. با توجه به اینکه هر LED، یک منبع مجزا از دیگر LED‌‌ها محسوب‌ها می‌شود، می‌توان با قطع انرژی، تابش نور توسط هرکدام از آن‌ها را به اختیار متوقف کرد و در نتیجه یک تصویر خاص را برای کاربران به نمایش گذاشت. این ساختار که قابلیت کنترل هر OLED و پیکسل را در اختیار سیستم قرار می‌دهد؛ به اصطلاح Active Matrix نامیده می‌شود. تولید رنگ‌های زنده‌تر و طبیعی‌تر، زاویه دید وسیع‌تر، ضخامت و وزن کمتر و همچنین زمان پاسخگویی سریع‌تر، از جمله مزایای نمایشگرهای OLED در قیاس با نمایشگرهای LCD است. در مقایسه با دیگر فناوری‌های مورد استفاده در نمایشگرها، صفحات نمایش AMOLED قادر هستند رنگ‌های مشکی دقیق‌تر و واضح‌تری را به نمایش بگذارند؛ چرا که این رنگ با خاموش کردن بخشی از LED ‌ها به راحتی قابل دسترس است. نمایش دقیق‌‌تر رنگ‌های مشکی سبب می‌شود که نمایشگرهای AMOLED، تصاویر با کنتراست یا تضاد بسیار بهتری داشته باشند. با توجه به اینکه نمایشگرهای OLED دارای نور پس‌زمینه نیستند و همچنین در هنگام تولید رنگ مشکی، تعدادی از این LED ‌ها در حالت خاموش قرار می‌گیرند، مصرف انرژی این پنل‌ها در قیاس با نمایشگرهای LCD بسیار بهینه‌تر است. اما از سویی دیگر، بررسی‌ها نشان می‌دهد که طول عمر صفحات نمایش AMOLED کمتر از پنل‌های LCD است. از دیگر معایب این نمایشگرها می‌توان به از دست رفتن بخش قابل توجهی از کیفیت تصاویر در هنگام کار در محیط‌های روشن مثل نور خورشید اشاره کرد. با توجه به اینکه تولید این نمایشگرها نسبت به تولید نمایشگرهای LCD، هزینه بیشتری دارد، در حال حاضر تنها در گوشی‌های بالا رده و گران قیمت از آن‌ها استفاده می شود. بنابراین اگر کیفیت تصاویر در زیر نور خورشید را از لیست انتظاراتی که از یک صفحه نمایش داریم خط بزنیم می توان گفت این نوع صفحه نمایش ها هم ضرر زیادی برای چشم ندارند.

AMOLED display

صفحه نمایش Super AMOLED

این نمایشگرها نسخه ارتقا یافته نمایشگرهای AMOLED می باشند که فعلا به طور اختصاصی توسط کمپانی سامسونگ طراحی و ارائه می شوند.  نمایشگرهای Super AMOLED درخشندگی و کیفیت تصویر بهتری را دارند و همچنین می توانند در محیط‌ های روشن تصاویر بهتری را در اختیار کاربران قرار دهند. از دیگر مزایای این نمایشگر نسبت به نمایشگرهایAMOLED می‌توان به ضخامت و وزن کمتر، رنگ‌های طبیعی‌تر و همچنین کنتراست بهتر اشاره کرد.علاوه بر این نمایشگر‌‌های Super AMOLED ضخامت بسیار کمتری داشته و 18 درصد نیز کارایی‌‌‌ آن بهبود یافته است. در نتیجه به جرات می توان گفت که این صفحه نمایش ها بسیار با کیفیت تر از صفحه نمایش های amoled می باشند و حتی در زیر نور خورشید هم تصاویر با کیفیتی را ارائه می دهند و تقریبا هیچ آسیب یا ضرری به چشمان استفاده کنندگان وارد نمی سازند.

Super AMOLED display

صفحه نمایش fluid amoled

Fluid AMOLED نوعی صفحه نمایش است که توسط تلفن های هوشمند Oneplus مورد استفاده قرار می گیرد. این صفحه نمایش ها قطعاً یکی از بهترین ها می باشند ، اما به اندازه صفحه نمایش های Super AMOLED که سامسونگ در سری S10 و Note 10 مورد استفاده قرار داده پر جنب و جوش نیستند. یا مثلا به اندازه صفحه نمایش های OLED که در آیفون X / Xs / Xs Max و قطعاً به اندازه iPhone 11Pro / 11 Pro Max حساس نیست. اما نور آبی کم این صفحه نمایش ها باعث می شوند تا آسیب کمتری به چشم های استفاده کنندگان وارد شود.

fluid AMOLED display

صفحه نمایش Dynamic AMOLED

این نوع صفحه نمایش ها جز بهترین صفحه نمایش های گوشی های موبایل می باشند که با روشنایی 1200 نیت به شما اطمینان می‌دهد که زیر نور خارجی نیز می‌تواند عملکرد بسیار خوبی داشته باشد. علاوه بر ان سامسونگ با اندازه‌گیری بالاترین و پایین‌ترین خروجی روشنایی از هر LED میزان کنتراستی حدود 2٫000٫000:1 را برای این صفحه نمایش ها اعلام کرده است، این کنتراست یکی از اساسی‌ترین ویژگی‌های زیربنایی برای پشتیبانی از قابلیت پخش +10bit HDR10 ست. همچنین گستره رنگی داینامیک آمولد تمام فضای رنگی DCI-P3 را پوشش می‌دهد. به عبارت دیگر، این پنل می‌تواند به شکلی ایده‌آل برای محتواهای باکیفیت، مثل فیلم‌ها، تولید رنگ داشته باشد. نور آبی و خستگی چشم ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند و این مبحث یکی از مهم‌ترین موضوعات گفتگو در میان کاربران است. سامسونگ در این حوزه نیز پیشرفت‌های خوبی داشته است. داینامیک آمولد برای کاهش نور آبی از فناوری Comfort Display استفاده می‌کند. این فناوری توسط سازمان TUV Rheinland تایید شده است. به این ترتیب حداکثر طول موج نور آبی از حدود 450 میلی متری به 465 میلی متر افزایش یافته. این یعنی بخش عمده‌ای از نورهای آبی صفحه از محدوده خطرناک 415 تا 455 خارج شده‌اند. در نتیجه انتشار نور آبی از 11.8 درصد در گلکسی S8 و S9 به 6.9 درصد در گلکسی S10 تقلیل یافته است. سامسونگ تاکید می‌کند که این اتفاق تاثیری روی کیفیت تصویر ندارد. در نتیجه این نوع از صفحه نمایش ها را می توان بهترین صفحه نمایش از نظر کیفیت و زاویه دید و روشنایی و… دانست که علاوه بر این ویژگی ها با توجه به کاهش نور آبی در این صفحه نمایش ها و همینطور وجود فیلتر نور آبی برای آن تقریبا هیچ ضرری هم به چشم وارد نمی کنند و می توان با خیال راحت برای مدت طولانی از صفحه نمایش Dynamic AMOLED استفاده کرد.

جمع بندی

بنابراین با توجه به نکات گفته شده و بررسی های انجام شده می توان به راحتی نتیجه گرفت که چه گوشی را با چه صفحه نمایشی انتخاب کنیم تا علاوه بر این که از کیفیت قابل قبولی برخور دار باشد، آسیبی هم به چشم هایمان وارد نسازد. در نهایت اگر قصد دارید مدت زیادی را با گوشی خود کار کنید، بهتر است فیلتر آبی را در اکثر اندرویدی ها و ویندوز ها فعال کنید و بین نور محیط و تلفن خود اختلاف زیادی ایجاد نکنید، تا کم ترین آسیب به چشم های تان وارد شود.

blue light filter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *