ویدئو پروژکتور

روشنایی انسی لومن در ویدئو پروژکتور

روشنایی(انسی لومن) ویدئو پروژکتور

روشنایی انسی لومن در ویدئو پروژکتور

مطمئناً در هنگام خرید ویدئو پروژکتور و بررسی مشخصات آن به یک ویژگی به نام شدت روشنایی برخورده‌اید که معمولاً با واحدی به نام انسی لومنز (ANSI lumens) یا ال‌ای‌دی لومنز (LED lumens) بیان می‌شود. در صورتی که آگاهی کاملی از این ویژگی نداشته باشید، ممکن است به راحتی و بدون توجه از کنار آن عبور کنید، اما زمانی که به طور دقیق متوجه کاربرد آن و تاثیرش روی ویدئو پروژکتور شوید، قطعاً آن را یکی از اولویت‌های خود برای خرید ویدئو دیتا پروژکتور قرار خواهید داد. در واقع روشنایی (انسی لومن) در ویدئو پروژکتور یکی از ویژگی‌های اصلی به شمار می‌رود و در کنار رزولوشن یا وضوح تصویر و نسبت کنتراست، کیفیت و شفافیت تصویر را تعیین می‌کند. اهمیت شدت روشنایی پروژکتورها به حدی است که بسیاری از افراد در هنگام خرید، به دنبال ویدئو پروژکتورهایی هستند که میزان روشنایی آن‌ها، مناسب محیطی باشد که قرار است در آن از پروژکتور استفاده کنند؛ به عنوان مثال اگر قصد نمایش تصاویر و ویدئوها در یک محیط تاریک و بدون نور را دارید، می‌توانید از یک ویدئو پروژکتور با روشنایی کم استفاده کنید، اما اگر می‌خواهید در یک محیط بزرگ و با چراغ‌های روشن مانند سالن همایش از دیتا پروژکتور خود استفاده کنید، بهتر است دستگاهی با میزان روشنایی بالا انتخاب کنید تا قادر باشد به نور محیط غلبه کرده و تصاویر را واضح و شفاف نمایش دهد.

البته ویدئو پروژکتوری با روشنایی بالاتر، قیمت بیشتری نیز خواهد داشت. به همین دلیل تنها با دانستن این مسئله که “انسی لومن بیشتر بهتر است” نمی‌توان انتظار داشت که ویدئو پروژکتور مناسب خود را انتخاب کنید. زیرا اطلاع از این موضوع به معنای آگاهی از همه نکات ریز و مهم درباره روشنایی و ویدئو پروژکتور نیست و ممکن است یک ویدئو پروژکتور حتی با داشتن میزان روشنایی بیشتر و قیمت بالاتر، برای کاربرد شما مناسب نباشد و نتیجه مطلوب را ارائه ندهد. به عبارت دیگر انتخاب روشنایی مناسب ویدئو پروژکتور با توجه به کاربرد آن، نیازمند بررسی دقیق موارد مهم دیگری مانند اندازه محیط، اندازه پرده نمایش، تعداد افراد حاضر در جلسه و … است که در ادامه ذکر خواهیم کرد. در نتیجه قبل از اینکه اقدام به خرید یک ویدو پروژکتور با شدت روشنایی بالا کنید بهتر است این دو نکته را بدانید: 1. بالاتر بودن میزان انسی لومنز، نشانه با کیفیت‌تر و برتر بودن دیتا پروژکتور نیست. 2. بیش از حد روشن بودن تصویر نیز ویژگی مطلوبی نبوده و بهتر است علاوه بر روشنایی، به دیگر مشخصات ویدئو پروژکتور مانند رزولوشن هم توجه شود تا بینندگان تصویری با کیفیت و شفافیت مناسب مشاهده کنند. بنابراین توصیه می‌شود با مطالعه این مقاله، اطلاعات دقیقی در رابطه با روشنایی بدست آورید تا با آگاهی کامل درباره این ویژگی ویدئو پروزکتور بتوانید بهترین دستگاه را برای خود تهیه کنید.

تعریف روشنایی و واحد انسی لومنز (ANSI lumens) در ویدئو پروژکتور؟

روشنایی ویدئو پروژکتور توسط لامپ یا منبع نور پروژکتور تامین می‌شود. در واقع لامپ یک ویدئو پروژکتور نور را به سمت چرخه رنگ در ویدئو پروژکتورهای DLP یا صفحات پلاریزه در ویدئو پروژکتورهای 3LCD می‌تاباند و سپس این نور بی‌رنگ با برخورد به صفحات رنگی، تصاویر را در سایزهای بزرگ روی پرده نمایش، نشان می‌دهد. همچنین در ویدئو پروژکتورهایی که دارای منبع نور LED یا Laser هستند، این کار توسط همان منبع نور انجام می‌شود. اما از آنجایی که معمولاً چراغهای LED دارای نور کمتری هستند، می‌ توان گفت یک لامپ هالیدی، لومن بیشتری نسبت به یک لامپ LED تولید می‌کند. ویدئو دیتا پروژکتورهای لیزری وضعیت متفاوتی دارند و در برخی مواقع حتی از یک پروژکتور با لامپ معمولی هم نور بیشتری تولید می‌کنند. در نتیجه اگر منبع نور یا لامپ یک ویدئو پروژکتور خراب شود یا طول عمر و ساعت کارکرد لامپ به اتمام برسد، امکان عدم نمایش تصاویر توسط ویدئو پروژکتور وجود دارد. همچنین در صورتی که انسی لومن یک پرژکتور بسیار زیاد باشد، احتمال داغ شدن پروژکتور زیاد است، بنابراین باید سرویس و تعمیر ویدئو پروژکتور را هر چند وقت و به صورت مرتب انجام داد تا مشکلات و آسیب‌های جدی به دستگاه وارد نشود. حال به بررسی واحد روشنایی در ویدئو پروژکتور می‌پردازیم. واحد اصلی که برای روشنایی ویدئو پروژکتورها در نظر گرفته شده است، انسی لومنز می‌باشد که به آن انسی لومن یا به اختصار لومن نیز می‌گویند. انسی لومن (ANSI lumens) به عنوان معتبرترین استاندارد بین المللی شناخته شده است که توسط اکثر برندهای معتبر و برتر بازار نیز مورد قبول واقع شده و برای بیان میزان روشنایی استفاده می‌شود. این واحد از دو کلمه ANSI و Lumen تشکیل شده است که در ادامه هر کدام را به صورت جداگانه شرح خواهیم داد.

کلمه ANSI در واقع کوتاه شده عبارت American National Standards Institute می‌باشد که به معنی موسسه ملی استاندارد آمریکا است. وظیفه اصلی این سازمان بررسی استانداردها و پروسه ایجاد آن‌ها با نظارت بر هر شاخه‌ای اعم از خدمات، سیستم‌ها، محصولات و … است. این سازمان همچنین کار تطبیق استانداردها با استانداردهای جهانی، با هدف ایجاد امکان استفاده بین المللی را نیز انجام می‌دهد.

معنی انسی لومن ویدئو پروژکتور

Lumen نیز واحد اندازه‌گیری توان نوری یا شار نوری است. یک لومن را می‌توان برابر است با روشنایی یک شمع در یک مترمکعب تاریکی مطلق دانست.

معنی انسی لومن ویدئو پروژکتور

البته روشنایی در ویدئو پروژکتورهای مختلف با واحدهای متفاوتی مانند ANSI Lumens، LED Lumens و Light Source Lumens بیان می‌شوند که در ادامه به بررسی تفاوت‌های آن‌ها خواهیم پرداخت.

تفاوت واحدهای مختلف روشنایی (ANSI Lumens، LED Lumens و Light Source Lumens)

ممکن است در بین ویدئو پروژکتورها و بررسی میزان روشنایی آن‌ها به مقادیر عجیبی برخورد کنید؛ برای مثال احتمالاً پیش آمده است که دیده‌اید یک ویدئو پروژکتور با قیمت بالا دارای روشنایی 1.200 لومن است، اما پروژکتوری دیگر با قیمت کمتر و همچنین وزن و ابعاد کوچک‌تر دارای 3.000 لومن است! با توجه به نکاتی که تا کنون شرح داده‌ایم، احتمالاً در چنین مواقعی کاربران سردرگم شوند؛ زیرا نمی‌دانند چگونه چنین چیزی امکان دارد. همانطور که گفتیم، کارشناسان همواره پیشنهاد می‌کنند که با توجه به کاربرد خود ویدئو پروژکتوری با روشنایی مناسب که لومن آن در محدوده ایده‌آل نیازتان است، انتخاب کنید. اما برخی از برندهای مختلف برای اینکه روشنایی پروژکتور خود را بیشتر از مقدار استاندارد جهانی نشان دهند و با این کار مشتریان را مجاب به خرید دستگاه سازند، شدت روشنایی را با واحدهای متفاوتی بیان می‌کنند. بنابراین بهتر است از دیگر واحدهای رایج که روشنایی را با آن‌ها نیز بیان می‌کنند آگاهی پیدا کنید تا هنگام خرید گول عدد بالاتر را نخورید. از میان این مشخصات روشنایی مختلف که ممکن است یک خریدار با آن روبرو شود، متداول‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از: ANSI brightness, LED brightness,  و light source brightness. اگرچه واحد استاندارد مورد استفاده برای روشنایی، یعنی لومنز (lumens)، توسط هر سه نوع روشنایی استفاده می‌شود، اما تفاوت در تعریف آنها باعث می شود که مقادیرشان به شدت متفاوت باشد. دلیل چنین مسئله‌ای به این خاطر است که برای مثال امکان دارد یک برند معروف و معتبر مانند بنکیو (BenQ) یا اپسون (Epson) یا … که شدت روشنایی ویدئو پروژکتور خود را 1000 لومن بیان کرده، از استاندارد شناخته شده بین المللی یا همان انسی لومن برای بیان روشنایی استفاده کرده باشد، در حالی که ممکن است یک برند دیگر میزان روشنایی ویدئو پروژکتور خود را، در عین برابری با میزان روشنایی پروژکتور قبلی، 2400 لومن بیان کرده و در واقع از واحد دیگری مانند LED lumens استفاده کرده باشد. این سوال مطرح می‌شود: اگر همه این نوع روشنایی‌ها با لومن اندازه گیری می‌شوند، چرا مقادیر آنها به شدت متفاوت است؟ کافی است بگوییم که دلیل این ناسازگاری این است که هر یک از سه نوع ذکر شده در بالا جنبه‌های مختلف روشنایی یک ویدئو پروژکتور را اندازه گیری می‌کند که در ادامه به شرح تفاوت‌های آن‌ها در زمینه‌های مختلف می‌پردازیم:

تفاوت واحدهای مختلف روشنایی (ANSI Lumens، LED Lumens و Light Source Lumens)

ریشه و نحوه پیدایش: واحد انسی لومن توسط انجمن معتبر بین المللی، موسسه ملی استاندارد آمریکا (ANSI) توسعه و تعریف شده است. واحد LED لومن توسط تعداد کمی از برندها و به طور مستقل به کار می‌رود. همچنین منبع نور لومن یا همان Light Source لومن یک استاندارد شناخته شده بین المللی است.

هدف: انسی لومن، روشنایی مشاهده شده از تصویری که بر روی صفحه نمایش است را ارائه می‌دهد. ال ای دی لومن میزان روشنایی که توسط چشم انسان حس می‌شود را بیان می‌کند. و در نهایت لومن منبع نور روشنایی منبع نور یک ویدئو پروژکتور را نشان می‌دهد.

محدوده استفاده: واحد انسی لومن استاندارد معتبر بین المللی مناسب برای همه ویدئو پروژکتورهاست و کارشناسان ترجیح می‌دهند که روشنایی پروژکتورها با این واحد بیان شود. LED Lumen فقط برای برخی از پروژکتورهای LED آن هم تعداد مشخصی از مارک‌ها قابل استفاده است.  LumenLight Source نیز به طور معمول برای نشان دادن روشنایی خود منبع نور استفاده می‌شود، اما توسط برخی از تولید کنندگان پروژکتورها LCD تک صفحه‌ای نیز استفاده می شود.

روش محاسبه: انسی لومن به طور متوسط ​​روشنایی اندازه گیری شده از 9 منطقه مجزا از یک صفحه نمایش است. اما روش اندازه گیری ال‌ای‌دی لومنز توسط خود شرکت‌ها طراحی شده و همین عامل هم به آنها اجازه می‌دهد ادعا کنند پروژکتورهای LED آن‌ها از نظر چشم انسان روشن‌تر از پروژکتورهای سنتی هستند، اما چنین روش هایی توسط هیچ سازمان بین المللی تأیید نشده است. همچنین میزان روشنایی منبع نور از خود لامپ یا منبع نورهای دیگر مستقیماً اندازه گرفته می‌شود.

تفاوت واحدهای مختلف روشنایی (ANSI Lumens، LED Lumens و Light Source Lumens)

نحوه تبدیل واحدهای مختلف به ANSI Lumens

پی بردیم که بهترین راه برای بیان روشنایی و مقایسه ویدئو پروژکتورها از نظر شدت روشنایی، استفاده از واحد انسی لومن است. حال سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا می‌توان واحدهای دیگری مانند LED lumens را در ویدئو پروژکتورها تبدیل به واحد اصلی یعنی ANSI Lumens کرد؟ پاسخ این سوال در اکثر مواقع مثبت است و نحوه تبدیل نیز به شرح زیر می‌ باشد:

به طور کلی، هر هزار LED lumens معادل 417 انسی لومن است، در واقع شما می‌توانید با تقسیم مقدار LED lumens به 2.4 به مقدار تقریبی روشنایی با واحد انسی لومن دست یابید. همچنین در رابطه با تبدیل واحد منبع نور لومن به انسی لومن، باید گفت که هر 1000 لومن منبع نور معادل 40 تا 60 لومن ANSI است. در نتیجه برای تبدیل آن نیز می‌توان Light source lumens را در عددی در بازه 0.04 تا  0.06 ضرب کرد. گفتنی است در این روش نرخ تبدیل دقیق به کارایی صفحه LCD پروژکتور برای هر تولید بستگی دارد. در تصویر زیر تعدادی از مقادیر پر استفاده در واحدهای LED lumens و Light source lumens را مشاهده می‌کنید که به انسی لومن تبدیل شده‌اند.

تبدیل واحدهای مختلف به ANSI Lumens

شدت روشنایی مناسب برای یک ویدئو پروژکتور به چه عواملی وابسته است؟

با توجه عوامل مختلف و شرایط محیطی که قرار است در آن از ویدئو پروژکتور استفاده کنید، می‌توان میزان روشنایی مناسب برای یک پروژکتور را تشخیص داد. در واقع روشنایی دیتا پروژکتور شدت نوردهی دستگاه است که متناسب با نور محیط، ابعاد تصویر و دیگر عواملی می‌باشد که در ادامه آن‌ها را شرح داده‌ایم. اما به طورکلی می‌توان گفت، اگر بتوانید نور محیط را کنترل کرده و یا پرده نمایشی با ابعاد کوچک تهیه نمایید و به تصویری با سایز کوچک راضی باشید، قادر خواهید بود با استفاده از یک ویدئو پروژکتور با شدت روشنایی پایین نیز تصاویری با کیفیت بالا نمایش دهید. عوامل موثر در روشنایی ویدئو پروژکتور عبارت‌اند از:

  1. تعداد بیننده‌ها و مخاطبینی که معمولاً در اتاق حضور دارند(ابعاد تصویر): در واقع می‌توان این عامل را سایز تصویر مورد نیاز دانست؛ زیرا هرچه تعداد افراد بیشتری در یک اتاق حضور داشته باشند و آن اتاق بزر‌گتر باشد، به تصویری با ابعاد بزرگتری نیاز است. در نتیجه تصویر بزرگتر هم به روشنایی بیشتر برای نمایش واضح و شفاف تصاویر نیاز خواهد داشت.

عوامل موثر بر روشنایی پروژکتور

  1. میزان نور محیط: برای درک بهتر این مسئله مثالی را ارائه می‌دهیم؛ هنگامی که اتومبیل در محیط تاریک قرار دارد، می‌توانید هنگام روشن شدن چراغ‌های جلو، شدت نور آن را بلافاصله مشاهده کنید. از طرف دیگر، وقتی اواسط روز است و نور شدید خورشید وجود دارد، درک روشنایی چراغ‌های جلو بسیار دشوار است حتی در صورت استفاده از پرتوهای بلند با بیشترین میزان خروجی لومن. همین رابطه بین روشنایی ویدئو پروژکتور و نور محیط نیز وجود دارد. در نتیجه یکی از مهمترین عواملی که روی کیفیت تصویر و روشنایی تصاویر نمایش داده شده با ویدئو پروژکتور تاثیر می‌گذارد، میزان نور اتاق است. به عبارت دیگر برخی از کاربران قادرند که محتوای خود را در یک اتاق کاملاً تاریک و بدون نور نمایش دهند، در نتیجه یک ویدئو پروژکتور با روشنایی و انسی لومن کم نیز، تصاویر شفافی را در اختیار آن‌ها قرار خواهد داد. اما برخی از افراد مانند پرزنتورها و یا اساتید و مدیران اداره، مجبورند در روشنایی روز و یا در حالی که چراغ‌های اتاق روشن هستند، مطالب را روی پرده، نمایش دهند تا مخاطبان قادر باشند هم زمان با مشاهده تصاویر و اسلایدها، به بحث و گفتگو و یادداشت برداری نیز بپردازند. بنابراین می‌بایست ویدئو پروژکتوری را انتخاب نمایند که روشنایی آن بتواند به نور محیط غلبه کرده و تصاویر واضحی را برای مخاطبین نمایش دهد. به طور خلاصه، پروژکتور با روشنایی بالا برای محیط‌هایی که نمی‌توان آن‌ها را تاریک کرد و باید در روشنایی تصاویر را نمایش داده مناسب هستند و در غیر این صورت، میزان لومن بسیار زیاد در یک تاق تاریک ممکن است باعث سردرد شدن و آسیب دیدن چشم بیننده‌ها شود.

عوامل موثر بر روشنایی پروژکتور

  1. نوع صفحه نمایش یا پرده نمایش: برخی از کاربران برای کاهش هزینه‌های تمام شده، ترجیح می‌دهند پرده نمایش خریداری نکرده و به جای آن از دیوار، تخته وایت برد، پارچه یا بنر سفید و … استفاده کنند. اما این کار سبب افت کیفیت تصویر خواهد شد و مشاهده یک تصویر بی‌روح و بی‌کیفیت با توجه به هزینه بالایی که برای ویدئو پروژکتور پرداخت کرده‌اند، غیر منطقی به نظر می‌رسد. امروزه اکثر پرده نمایش‌ها دارای جنس منحصر به فردی هستند که انعکاس نور قابل توجهی دارند و حتی برخی از آن‌ها را می‌توان جلوی پنجره نصب کرد و تصویر فوق العاده‌ای نیز مشاهده کرد. همچنین وجود یک پرده نمایش خود موجب می‌شود پروژکتورهایی که از روشنایی نسبتاً پایینی برخوردارند هم با تنظیم مناسب، بتوانند تصویری با کیفیت خوبی ارائه دهند. بنابراین در صورتی که از پرده نمایش استفاده نمی‌کنید، بهتر است پروژکتوری که دارای شدت روشنایی بیشتری است را انتخاب نمایید.

عوامل موثر بر روشنایی پروژکتور

  1. از چه نرم افزاری استفاده می‌کنید: بعضی از نرم افزارها مانند نرم افزارهای آموزشی و کارگروهی به روشنایی بیشتری احتیاج دارند؛ به این علت که این نرم افزارها نیز به نور اتاق بیشتری برای یادداشت برداری و برقراری ارتباط نیاز دارند. نرم افزارهایی که از گرافیک، عکس یا فیلم در ارائه مطلب بهره می‌برند، به احتمال زیاد در اتاق تاریک نمایش داده می‌شوند و در نتیجه به خروجی نور زیادی نیاز ندارند.

عوامل موثر بر روشنایی پروژکتور

  1. فاصله ویدئو پروژکتور تا پرده نمایش (نسبت پرتاب): هرچه فاصله بین ویدئو پروژکتور و صفحه نمایش بیشتر باشد، امکان غلبه نور محیط به روشنایی پروژکتور بیشتر خواهد بود. همچنین هر چه یک ویدئو پروژکتور دارای نسب پرتاب کوتاه‌تری باشد توانایی نمایش تصاویر از فاصله نزدیک‌تری به پرده نمایش را دارد. این یکی دیگر از مزیت‌های ویدئو پروژکتورهای فاصله نزدیک یا الترا شورت ترو است که قادرند تصاویر بزرگی را در فاصله‌ای اندک با پرده نمایش، تولید کنند. در نتیجه اگر ویدئو پروژکتورهای شورت ترو دارای قیمت بالایی هستند و یا سایر مشخصات آن‌ها با ویژگی‌هایی که در نظر دارید مغایرت دارند، بهتر پروژکتوری با نسبت پرتاب کوتاه‌تر را انتخاب نمایید تا هنگام نصب ویدئو پروژکتور مجبور نباشید آن را خیلی دور از پرده نمایش قرار دهید.

عوامل موثر بر روشنایی پروژکتور

در نهایت توصیه می‌کنیم با بررسی همه عوامل ذکر شده و نیازتان، به جای پرداخت هزینه بالا برای یک ویدئو پروژکتور با انسی لومن زیاد، دستگاهی مناسب برای نمایش واضح‌ترین تصاویر با بهترین عملکرد رنگ و اثر نسبت کنتراست انتخاب کنند. اجزای پردازش نور یک دیتا پروژکتور شامل لامپ و چرخ رنگی است که بیشترین میزان روشنایی و عملکرد رنگ را کنترل می‌کنند. از نظر تئوری، یک لامپ با توان بالاتر می‌تواند تصویری روشن‌تر تولید کند در حالی که برای تولید دقیق رنگ باید خلوص RGB چرخ رنگ کنترل شود. بنابراین با توجه به اهمیت وضوح و رنگ‌های تصاویر بهتر است به جای انتخاب پروژکتوری با بالاترین لومن، ویدئو پروژکتوری را انتخاب کنید که روشنایی آن در یک محدوده مناسب با کاربرد شما قرار داشته باشد تا علاوه بر دریافت روشنایی به مقدار کافی، دقت رنگ نیز افزایش یابد.

دسته بندی ویدیو پروژکتورها بر اساس میزان روشنایی و انسی لومن

در ویدئو پروژکتورهای متفاوت میزان روشنایی‌های مختلفی می‌بینیم؛ برای مثال ممکن است یک ویدئو دیتا پروژکتور دارای 50 انسی لومن روشنایی باشد، در حالی که پروژکتور دیگر دارای 10.000 انسی لومن روشنایی است. بنابراین برای راحتی در انتخاب ویدئو پروژکتور مناسب، آن‌ها را از نقطه نظر میزان نور انسی لومن به چهار دسته تقسیم می‌کنند که عبارت‌اند از:

ویدئو پروژکتورهایی با روشنایی کمتر از 2000 انسی لومن: ویدئو پروژکتورهایی با این میزان روشنایی، معمولاً کوچک و سبک هستند و در دسته مینی پروژکتورها یا پروژکتورهای قابل حمل (بهترین ویدئو پروژکتورهای جیبی) قرار می‌گیرند. این دسته از دیتا پروژکتورها به دلیل روشنایی بسیار پایین، قیمت ارزان و مقرون به صرفه‌ای نیز دارند. اما برای نمایش تصاویر و ویدئوها توسط این پروژکتورها باید از یک اتاق تاریک و صفحه نمایشی نچندان بزرگ استفاده کرد. البته این نکته را به یاد داشته باشید که خروجی نور پایین یعنی کاربر قادر است در یک اتاق تاریک و یا کم نور تصاویر و مطالب خود را نمایش دهد؛ به صورتی که تصویر پخش شده به واسطه نور محیطی اتاق کم رنگ و بی‌کیفیت نشود.

ویدئو پروژکتورهایی با روشنایی کمتر از 2000 انسی لومن:
ویدئو پروژکتورهایی با روشنایی 2000 تا 3000 انسی لومن: ویدئو پروژکتورهای این دسته، کمی گران‌تر از دسته قبلی هستند و در اتاق‌های نچندان بزرگ که امکان کنترل کردن و کم کردن نور آن وجود دارد عملکرد خوبی دارند و همچنین برای مصارفی مانند ارائه‌های اداری، سینمای خانگی یا تدریس و آموزش مناسب به نظر می‌رسند.

ویدئو پروژکتورهایی با روشنایی 2000 تا 3000 انسی لومن
ویدئو پروژکتورهایی با روشنایی 3000 تا 4500 انسی لومن: وجود این میزان روشنایی در یک ویدئو پروژکتور نشان دهنده راحتی و انعطاف پذیری کاربران در زمینه انتخاب ابعاد تصویر، تعداد افراد حاضر در جلسه و همچنین نور محیطی اتاق می‌باشد. ویدئو پروژکتورهای این دسته بیشتر برای کلاس‌های درس و یا اتاق‌های کنفرانس بزرگ استفاده می‌شوند و حتی بدون پوشاندن پنجره‌ها یا کشیدن پرده‌ها نیز توانایی تولید تصاویر شفاف و درخشانی را دارند.


ویدئو پروژکتورهایی با روشنایی بیشتر از 4500 انسی لومن: ویدئوپروژکتورهای این دسته که به آن‌ها فوق روشن نیز می گویند، با توجه به سایر ویژگی‌هایشان مانند رزولوشن، در گروه‌های مختلفی و با محدوده روشنایی 4500 تا 12.000 انسی لومن قرار می‌گیرند. بدیهی است که قیمت این پروژکتورها با توجه به روشنایی بالای‌شان گران بوده اما سایر عوامل و مشخصات آن‌ها نیز در قیمت آن‌ها تاثیر گذار است، به همین دلیل محدوده قیمت آن‌ها نیز گسترده خواهد بود. به طور کلی می‌توان گفت دیتا پروژکتورهایی که شدت روشنایی در این محدوده دارند برای سالن کنفرانس و سالن همایش بزرگ، اتاق هیئت مدیره، کلاس آموزشی بزرگ، کلیساها و مساجد، کنسرت‌ها، رستوران ها و سایر موارد استفاده می‌شوند.

بهترین میزان روشنایی یک ویدئو پروژکتور با توجه به کاربرد آن

حال پس از بررسی کامل روشنایی و انسی لومن و آشنایی با مفهوم آن‌ها، باید روشنایی مناسب برای هر ویدئو پروژکتور را با توجه به کاربرد آن و استفاده‌ای که کاربر از آن می‌کند را تعیین کنیم:

میزان روشنایی مناسب ویدئو پروژکتورهای خانگی: برای استفاده از یک پروژکتور در محیط خانه و تماشای فیلم و سریال یا انجام بازی و سرگرمی، نیازی به روشنایی زیاد نخواهید داشت، زیرا انتظار می‌رود که بتوانید نور محیط را کنترل کرده و با خاموش کردن چراغ‌ها یا کشیدن پرده‌ها، تصویری با کیفیت ایده‌آل داشته باشید. بنابراین کارشناسان رنج مناسب روشنایی برای ویدئو پروژکتورهای سینمای خانگی را 1500 تا 3000 انسی لومن معرفی کرده‌اند. البته مسئله‌ای که بیشتر از نور محیط درباره ویدئو پروژکتورهای سینمای خانگی FULL HD یا 4K اهمیت دارد، سایز تصویری است که می‌خواهید پروژکتور تولید کند؛ اگر قصد نمایش تصویر با ابعادی در حدود 80 اینچ را دارید، به احتمال زیاد محدوده روشنایی 1500 تا 2000 انسی لومن کاملاً مناسب نیاز شما باشد. اما اگر صفحه نمایشی بزرگتر و در حدود 80 تا 120 اینچ می‌خواهید، پیشنهاد می‌شود به دنبال پروژکتوری باشید که حداقل 2000 تا 2700 انسی لومن روشنایی داشته باشد. همچنین در صورتی که قصد انجام بازی‌های ویدئویی یا تماشای فیلم‌های سینمایی در یک اتاق روشن را دارید، بهتر است پروژکتوری با روشنایی حداقل 3000 انسی لومن را انتخاب کنید. البته برخی از کمپانی‌های سازنده ویدئو پروژکتور، دستگاه‌هایی با روشنایی بالا مانند 5000 انسی لومن نیز برای سینمای خانگی تولید می‌کنند که بسته به تعداد افراد حاضر و بزرگی اتاق می‌توانند مناسب باشند.

میزان روشنایی مناسب ویدئو پروژکتورهای خانگی

میزان روشنایی مناسب ویدئو پروژکتورهای اداری و آموزشی: از آنجا که ارائه مطالب در زمینه کسب و کار و آموزش زمینه‌های گسترده‌ای را پوشش می‌دهد، چند محدوده لومن وجود دارد که برای این کاربردها اعمال می‌شود. معمولاً کاربرانی که از پروژکتورهای اداری یا آموزشی استفاده می‌کنند، ترجیح می‌‌دهند محیط روشنایی اندکی داشته باشد تا بهتر بتوانند با مخاطبین خود ارتباط برقرار کرده و آن‌ها نیز توانایی یادداشت برداری داشته باشند. بنابراین اگر قصد نمایش تصاویر با اندازه 80 تا 120 اینچ و با تعداد افرادی حدود 20 تا 50 نفر را داشته باشید، یک ویدئو پروژکتور با روشنایی 2500 تا 3500 هم برای شما مناسب خواهد بود. اما اگر قصد دارید تصاویر را در ابعاد بزرگتری (120 اینچ و بالاتر) نمایش دهید بهتر است به دنبال ویدئو پروژکتوری با حداقل 4000 انسی لومن روشنایی باشید. همچنین می‌توانید برای اطمینان خاطر ویدئو پروژکتورهایی که دارای روشنایی در حدود 4500 انسی لومن هستند را نیز انتخاب کرده تا در صورتی که میزان نور محیط یا تعداد افراد حاضر در جلسه بیشتر از انتظار شد، نگرانی نداشته باشید. در نتیجه محدوده روشنایی مناسب برای ارائه مطالب با ویدئو پروژکتور را می‌توان 2500 تا 4500 انسی لومن دانست.

میزان روشنایی مناسب ویدئو پروژکتورهای اداری و آموزشی

میزان روشنایی مناسب ویدئو پروژکتورهای سالن همایش و امکان بزرگ: به طور معمول ویدئو پروژکتورهای سالن همایش و اتاق کنفرانس بزرگ به دلیل وسعت زیاد محیط و احتمال بالای تاثیرگذاری عواملی مانند نور محیط، فاصله زیاد پروژکتور تا پرده نمایش و تعداد بالای افراد حاضر در سالن به روشنایی بالایی نیاز دارند. به همین دلیل کارشناسان محدوده روشنایی مناسب برای ویدئو پروژکتورهایی که در امکان بزرگ و وسیع استفاده می‌شوند را بیشتر از 4500 انسی لومن می‌دانند.

میزان روشنایی مناسب ویدئو پروژکتورهای سالن همایش

جمع بندی

با مطالعه این مقاله پی بردیم که فضاهایی که نور زیادی دارند برای ارائه تصاویر با کیفیت به روشنایی بیشتری احتیاج دارند. در صورتی که در فضاهای تاریک‌تر، می‌توان از روشنایی کمتری، همراه با نسبت کنتراست بالاتر، استفاده کرد. در نتیجه هنگام خرید ویدئو پروژکتور، مهم است که بدانید صرفاً با خرید دستگاهی با لومن بالاتر از کیفیت تصویر بیشتری برخوردار نمی‌شوید. زیرا همانطور که توضیح دادیم فاکتورهای مختلفی وجود دارد که بر میزان روشنایی مورد نیاز برای ارائه یک عکس با کیفیت تأثیر می‌گذارد و با توجه به همین فاکتورها گاهی یک پروژکتور با روشنایی پایین‌تر علاوه بر کاهش هزینه‌ها، تصویری با کیفیت برتر نیز ارائه خواهد کرد. اما مهمترین نکته‌ای که در ارتباط با همه ویدئو پروژکتورها با هر کاربردی که باشند و در هر محیطی که استفاده شوند، باید رعایت کنید این است که تا جای ممکن جلوی تابش مستقیم نور (نور خورشید یا نور چراغ) به پرده نمایش را بگیرید. البته نور مصنوعی یا همان نور چراغها قابل کنترل است و در صورت عدم نیاز به وجود نور در محیط می‌توان آن‌ها خاموش کرد اما در بعضی از موارد حتی با کشیدن پرده‌ها نیز نمی‌توان مانع تاثیر نور خورشید روی کاهش کیفیت تصویر شد. بنابراین قبل از خرید ویدئو پروژکتور نو یا استوک، بهتر است محل استفاده از پروژکتور را به طور دقیق بررسی کنید. در ویدئوی زیر می توانید تفاوت روشنایی و کیفیت تصویر ویدئو پروژکتور در محیطی با میزان نور متفاوت را مشاهده کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *